Nova pogajanja o plačnem stebru zdravstva: nobena sindikalna stran ni zadovoljna

Slovenija 03. Maj 202306:16 > 15:19 3 komentarji
Danijel Bešič Loredan
Denis Sadiković/N1

Predstavniki vlade in sindikati zdravstva in socialnega varstva so se znova usedli za pogajalsko mizo. Po dveh odpovedanih pogajanjih so se zopet pogovarjali o oblikovanju zdravstvenega plačnega stebra. Razpravljali so o vladnem predlogu o tarifnem delu, do katerega so se sindikati sicer že odzvali kritično. Vlada od sindikatov zdaj pričakuje celovit protipredlog.

Vlada je na pogajanjih o zdravstvenem plačnem stebru sindikatom zdravstva in socialnega varstva predstavila predlog, ki so ga sindikati prejeli prejšnji teden, od sindikatov pa zdaj pričakujejo celovit protipredlog, je po pogajanjih dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Sindikati so do predloga kritični, med drugim so ocenili, da ni dovolj celovit.

Vlada je pogajanja o oblikovanju zdravstvenega plačnega stebra, ki potekajo ob sredah dopoldne, pred tem za zadnji dve sredi odpovedala.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je kot razloga tedaj navedel, da je 19. aprila v državnem zboru cel dan potekala razprava ob interpelaciji vlade, 26. april pa je bil predpraznični dan, ko so številni posamezniki “z vseh strani” že vnaprej napovedali odsotnost.

čakalnica,
Denis Sadiković/N1

Je pa ministrstvo izpolnilo napovedi in sindikalni strani še pred prazniki poslalo nov predlog. Ostrc je sicer ob njegovi napovedi dejal, da večjih konceptualnih razlik v predlogih ne pričakuje, saj so se s sindikati o vsebini pogajanj dogovorili na njihovem začetku. Zagotovil pa je, da časovnica oblikovanja zdravstvenega plačnega stebra do 30. junija ostaja nespremenjena.

A se njegov optimizem, kot kaže, ni uresničil. V sindikatih so do predloga kritični. Predsednik Fidesa Damjan Polh je namreč pred prazniki dejal, da gradivo vladne pogajalske skupine, ki so ga prejeli, krepko oddaljuje od poti, s katero bi preprečili nadaljnji razkroj javnega zdravstva.

Bešič Loredan današnjo razpravo ocenil kot produktivno

Po oceni Bešiča Loredana je bila današnja razprava izjemno produktivna in koristna za vse, s sindikati pa po njegovih besedah niso blizu. Vlada od sindikatov v najkrajšem možnem času pričakuje celovit protipredlog, da bodo lahko izračunali njegove finančne učinke. “Zato, da bomo imeli uravnotežen steber in bo plačni sistem funkcioniral naslednjih 15 let,” je dejal.

“Osebno sem še vedno optimist, da lahko do 30. 6. vložimo zakonodajni predlog, ki bo plače v sistemu zdravstva in socialnega varstva od 1. 1. 2024 dalje uredil tako, kot se bomo skupaj dogovorili,” je prepričan Bešič Loredan. Vlada je sindikatom danes predstavila finančne učinke vladnega predloga, a ga minister medijem ni želel razkriti, saj da je o tem prehitro govoriti.

V predlogu je prišlo do napake

Po trenutnem vladnem predlogu bi nekaterim skupinam zaposlenih plačo znižali za en razred oziroma štiri odstotke. Bešič Loredan je danes zagotovil, da je prišlo do napake in da po prenovi sistema nihče ne bo imel nižje plače, kot jo ima sedaj. Po njegovih besedah tudi ne drži, da najbolj izkušenim zdravnikom niso ponudili nič, ampak da je treba upoštevati tudi pretekle dvige.

Podpredsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Janusz Klim pa je po pogajanjih dejal, da se v pogajanjih niso premaknili daleč naprej, videnje sindikatov in vlade pa se še zmeraj razlikuje.

“Prepričani smo, da če bodo vztrajali pri takem predlogu, bo javno zdravstvo razpadalo naprej,” je povedal. Spomnil je, da so sindikati vladi že posredovali svoj predlog, a se do njega ni opredelila. Vladni predlog in predlog sindikatov pa da se “razlikuje za svetlobna leta”.

zdravstvo
Žiga Živulović jr./BOBO

Po njegovih besedah vlada danes ni podala celovitega predloga. “Težko se kakorkoli pogovarjamo, če nimamo konkretnih celovitih rešitev s strani vlade,” je opozoril. Sindikate moti, da vladni predlog vsebuje razmerja, ki niso taka, kot so jih določili v dveh sporazumih, ob tem pa ne zajema vseh skupin.

Dodal je, da jih moti tudi, da so pogajanja počasna, vlada pa je en rok že zamudila. “Če si vlada sama postavi nek datum, bi pričakovali, da bo narekovala tempo, da se bo to zgodilo,” je dejal Klim. V Fidesu so se pripravljeni pogajati naprej, “če je treba, tudi vsak dan”.

Predlog vlade je “slaba tolažba”

Predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič je prav tako dejala, da vladni predlog ni popoln, saj manjkajo nekatere skupine, ki delujejo v zdravstvu in socialnem varstvu: predlog namreč ne vsebuje predlogov glede plačnih skupin B, F in J, torej direktorjev in strokovnih ter tehničnih delavcev.

Predstavniki vlade pa so jim danes pojasnili, da za uskladitev nekaterih skupin potrebujejo več časa. “Nam je to slaba tolažba, slabo pojasnilo. Če smo rekli, da plačni steber zajema vse zaposlene v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, tako tudi mora biti,” je opozorila.

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencingar pa je po današnjih pogajanjih dejala, da nobena sindikalna stran ni zadovoljna s prvim vladnim predlogom, vseeno pa ostajajo optimistični.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje