Po izlitju nafte v Izoli več kazenskih ovadb

Črna kronika 31. Jul 202413:24 2 komentarja
marina izola
Foto: Porting d.o.o.

Policija je po skoraj dveh letih zaključila preiskavo okoljske katastrofe. Decembra 2022 je iz izolskega hotela izteklo skoraj 30 tisoč litrov kurilnega olja. Policija je zaradi malomarnega dela ovadila 38-letnega državljana Slovenca, prav tako so ovadili pravno osebo s sedežem na območju Kopra in odgovorno osebo pravne osebe.

Izolski policisti so zaključili preiskavo izlitja kurilnega olja v Izoli in na okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

38-letni državljan Slovenije utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja, so sporočili s Policijske uprave (PU) Koper.

21. decembra 2022 je iz izolskega hotela Delfin izteklo skoraj 30 tisoč litrov nafte oziroma kurilnega olja. Policisti so ugotovili, da moški na na cevi pretoka kurilnega olja v jašku malomarno in nepopolno namestil ventil regulacije pritiska. “S tem je povzročil, da je skozi nepopolno nameščen ventil v naravno okolje izteklo približno 29.340 litrov nevarne snovi – kurilnega olja,” so še sporočili s PU Koper. V povezavi s tem so policisti kazensko ovadili tudi pravno osebo s sedežem na območju Kopra in odgovorno osebo pravne osebe.    

Spomnimo, da je bila sanacija okoljske katastrofe dolgotrajna ter da je stekla komaj po letu dni in pol. Na Agenciji RS za okolje (Arso) so po izvrtanju trinajstih vrtin junija lani ugotovili, kam je kurilno olje iz rezervoarja hotela Delfin sploh odteklo. Olje se je zadržalo v ožjem območju med mestom izlitja in obalo in tako ni odteklo nikamor drugam. V nadaljevanju so pristojni poskrbeli za odstranjevanje olja, skozi vse poletje pa so sledila tudi redna vzorčenja kopalnih voda.

Vzorce s kopališča Delfin so na agenciji pregledali tudi pred začetkom letošnje uradne kopalne sezone. Analiza ni pokazala vsebnosti mineralnih olj, prav tako ne bakterij fekalnega izvora.

Na Inšpektoratu za okolje in energijo so sicer zatrdili, da so bili o izlitju kurilnega olja v Izoli obveščeni šele 30. decembra 2022. Portal Regional Obala to trditev postavlja pod vprašaj, saj so v uredništvo prejeli dokumente in fotografije občana, s katerimi je dokazal, da je informacijo o izlitju inšpektoratu posredoval že 26. decembra.

Ko je bilo ugotovljeno, da je do izlitja prišlo, so v Hotelu Delfin domnevali, da se je izlilo 3000 litrov olja. Pozneje se je izkazalo, da je bila količina skoraj desetkrat večja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje