Izlitje nafte v Izoli: črpanje se je začelo, koliko časa bo trajala sanacija?

Slovenija 10. Jul 202319:05 8 komentarjev
Hotel Delfin, izola
Hotel Delfin

Po več kot pol leta, odkar je iz cisterne izolskega hotela Delfin po ocenah izteklo približno 30.000 litrov nafte, se je v izolski marini začelo črpanje. Agencija za okolje (Arso) z Geološkim zavodom Slovenije vsak dan odstrani več kot 100 litrov kurilnega olja, skupno so ga do zdaj počrpali okoli 2.000 litrov. Koliko časa bo trajalo, da bodo nafto v celoti odstranili?

Sanacija nafte, ki je iz cisterne izolskega hotela Delfin iztekla že decembra, je zdaj vendarle v polnem teku. Po podatkih agencije za okolje (Arso) so onesnaženo zemljino odstranili v bližini cisterne, zdaj pa iz vrtin črpajo nafto. “Najbolj intenzivno črpanje poteka iz vrtine večjega premera, kjer se dnevno odstrani več kot 100 litrov kurilnega olja. Količina dnevno variira in je odvisna od trenutnih hidroloških značilnosti in morebitnih tehničnih težav ob črpanju,” so pojasnili na Arsu.

Do zdaj so počrpali 2.000 litrov nafte in dobrih 3.000 litrov zaoljene, torej onesnažene, vode. A sanacija bo po ocenah pristojnih dolgotrajna, koliko časa bo trajala, pa ni jasno. V tem trenutku namreč še vedno nihče ne ve, koliko nafte je v enem tednu, toliko časa je namreč trajalo, da so v hotelu napako odkrili, v resnici ušlo.

Spomnimo: teden, preden so se madeži na morju pojavili, so v hotelu naročili servis cisterne. Tega je opravilo podjetje SRM Pečar iz Kopra, serviser pa naj bi slabo zatisnil ventil. Kurilno olje je zato začelo pronicati, sprva iztekati v bližnji meteorni jašek, nato pa v morje. Ko so v hotelu to ugotovili, so poklicali podjetje SRM Pečar, serviser je ventil zatisnil, a kaj, ko je nafta iz cisterne iztekala že teden dni.

Upravljalca marine, podjetje Porting, so najprej mirili, da gre le za okoli 100 litrov nafte, a se je med prvomajskimi prazniki, ko je močno deževalo, zgodba z oljnimi madeži znova ponovila. “Šele takrat so nam v hotelu povedali, da gre v resnici za okoli 20.000 litrov nafte, nato se je izkazalo, da je izteklo 30.000 litrov nafte, zato je na mestu vprašanje, kaj se sploh dogaja,” je maja zgrožen opisoval direktor Portinga Vladimir Gavran. “To je milo rečeno neodgovorno.”

nafta, marina, izola
Porting d.o.o.

Koliko nafte bo Arso z geološkim zavodom torej moral počrpati? “O oceni količine kurilnega olja, ki je še ostalo v okolju, ne moremo govoriti, saj je kurilno olje v naravi podvrženo izhlapevanju in mikrobiološki razgradnji, ki je odvisna od več dejavnikov,” in sicer od temperature do vsebnosti kisika in razpoložljivost hranil za mikroorganizme so pojasnili na Arsu.

Kako hitro bodo lahko nafto počrpali, je odvisno tudi od padavin. Dež bi namreč sanacijo olajšal, saj bi kurilno olje najverjetneje spral v vrtine, po drugi strani pa bi nafta pristala tudi v morju in povzročila nove oljne madeže.

V marini so sicer še vedno nameščene baraže in pivniki, ki preprečujejo, da bi se kurilno olje širilo. Poleg tega na območju naravnega kopališča Delfin Arso dnevno spremlja, ali se oljni madeži pojavljajo, vodo tudi vzorčijo in spremljajo njeno kakovost.  “V vseh odvzetih vzorcih v letošnji kopalni sezoni vsebnost mineralnih olj ni bila zaznana,” mirijo na agenciji.

Postopek na okoljskem inšpektoratu še teče

Inšpektorat za okolje in energijo je ugotovil, da težava ni bila le v slabo zatisnjenem ventilu, temveč tudi v podzemnem jašku, ki je nad cisterno in ni zgrajen primerno. “Jašek je brez ustreznega zadrževalnega sistema, ki bi preprečil, da bi razlita nevarna tekočina s površine pretakališča odtekla v vode, v kanalizacijo ali pronicala v tla,” so za N1 pred časom pojasnili na inšpektoratu. Tudi pri skladiščenju nevarnih tekočin je inšpektor ugotovil, da ni zagotovljen ustrezen nadzor, ki bi ob iztekanju preprečil nenadzorovano razlivanje nevarne tekočine v okolje.

Zdaj so sporočili, da je hotel Delfin zagotovil izvajalca z ustrezno akreditacijo, ki rezervoar občasno pregleduje, začel je tedensko izvajati kontrolo količin olja v rezervoarju, nadgradil sistem dovoda kurilnega olja iz rezervoarja do kurilnice. Hotel prav tako po navedbah inšpektorata pripravlja posodobitev načrta za ravnanje z nevarnimi tekočinami. Do začetka septembra mora opraviti še prvi pregled izpraznjenega nepremičnega rezervoarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje