Po Mahniču globo zaradi žaljenja predsednice državnega zbora dobil še Vodeb

Slovenija 08. Maj 202318:42 54 komentarjev
Urška Klakočar Zupančič
Luka Dakskobler/BOBO

Ne Žan Mahnič ne Roman Vodeb, ki ju je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič prijavila zaradi žalitev, 250 evrov globe, ki sta jo dobila, ne nameravata plačati. Mahnič se je že pritožil, Vodeb, ki je globo dobil danes, pa se še bo. A Klakočar Zupančič pravi: "Upam pa, da se storilca zavedata, da ju v primeru obsodilne sodbe čaka plačilo polne globe in še vseh stroškov postopka. Najbolj boli, ko je treba plačati."

Oktobra lani je komentator v oddaji Faktor na TV3 Roman Vodeb govoril o predsednici državnega zbora in podpredsednici vladajočega Gibanja Svoboda Urški Klakočar Zupančič. Besed ni ravno izbiral, bil je grobo žaljiv in podajal svoje ocene in vrednostne sodbe o najbolj zasebnih, tudi družinskih in intimnih stvareh.

Klakočar Zupančič je konec decembra ljubljanski policiji zoper Vodeba poslala prijavo zaradi prekrškov po zakonu o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1). Kot je zapisala v prijavi, jo je oddaja, ki jo vodi Aljuš Pertinač, “nepopisno razburila, šokirala in prizadela, ob poslušanju vseh žaljivih besed, usmerjenih neposredno v mojo osebnost”.

Ocenila je, da je Vodeb presegel meje svobodnega govora in izpolnil vse zakonske znake prekrška, “in sicer zaradi nesramnega ter žaljivega vedenja, s katerim je pri meni vzbudil občutke ponižanosti in osebne prizadetosti”.

Da je prijavo na policijo podala na željo bližnjih, je sicer povedala že v novoletnem intervjuju za Siol: “Ne verjamem, da je bila katerakoli ženska v politiki tako ponižana, kot sem bila jaz. /…/ Nekdo, ki se ima za psihoanalitika, me je analiziral in predstavil izključno kot spolni objekt.”

Policija je njenemu mnenju delno sledila, saj je Vodebu izrekla 250,38 evra globe zaradi kršenja določil prvega odstavka 6. člena ZJRM-1. V odločbi je policija zapisala, da se je Vodeb do Klakočar Zupančič vedel “na nesramen in žaljiv način, s takšnim vedenjem pa je pri navedeni vzbudil občutek ponižanosti in prizadetosti”.

6. člen ZJRM-1 (nasilno in drzno vedenje)

(1) Kdor izziva ali koga spodbuja k pretepu ali se vede na drzen, nasilen, nesramen, žaljiv ali podoben način ali koga zasleduje in s takšnim vedenjem pri njem povzroči občutek ponižanosti, ogroženosti, prizadetosti ali strahu, se kaznuje z globo od 250,38 do 500,76 evra.

Vodeb globe ne namerava plačati, na odločbo se bo pritožil. Že januarja, ko ga je zaradi prijave obiskala policija, pa je dejal, da gre za farso in zastraševanje drugače mislečih s strani predsednice državnega zbora. “Ravno Urška Klakočar Zupančič bi se morala zamisliti nad vsem, kar si misli o sebi, in kritiko končno jemati resno – ker je kritika v resnici dobronamerna in nikakor žaljiva.”

Danes pa je v odzivu na omrežju Twitter zapisal še: “Če je užaljena, ker nekateri znamo brati simptome njene seksualnosti, ker imam pač nekatera nepriljubljena znanja, pač ne morem pomagati.”

“Najbolj boli, ko je treba plačati”

Junija lani je Klakočar Zupančič prijavila tudi poslanca SDS Žana Mahniča, ki je na Twitterju objavil posnetek zaslona z naslovom članka oziroma intervjuja s predsednico državnega zbora “Jaz nisem le en predal, jaz sem več predalov”.

Mahnič se je v svojem zapisu nad omenjenim naslovom vprašal: “Od kdaj se shizofreniji reče predal?”

Žan Mahnič
Uroš Kokol/N1

Kot je v odločbi iz decembra lani zapisala policija, je tudi Mahnič storil prekršek po ZJRM-1, zato mu je ravno tako izrekla 250,38 evra globe.

Zapisala je še: “Oškodovanka je objavo občutila kot izjavo – prikrito mnenje oziroma implicitno negativno vrednostno sodbo o oškodovankinem zdravstvenem stanju, in sicer da naj bi trpela za duševno motnjo shizofrenije. Omenjena izjava ni bila političen govor, temveč govor politika, ki ni bil podan na njeno delo kot predsednice državnega zbora, ampak je posegel v njeno osebno sfero na nesramen in žaljiv način, s tem ko je izrazil negativno vrednostno sodbo o njej kot posameznici, kar jo je zelo prizadelo.”

Mahnič je za N1 povedal, da globe in stroškov postopka ni plačal, saj se je na odločbo policije pritožil. Iz odločbe sicer izhaja, da pred njeno izdajo ni podal svoje izjave, čeprav mu je policija dala to možnost. Njegov zapis je v času objave članka še vedno dostopen na omrežju Twitter.

Klakočar Zupančič nam je povedala, da je obe prijavi podala kot fizična oseba, kljub temu pa jo policija v obeh odločbah navaja (tudi) kot predsednico državnega zbora.

Za N1 je popoldne še sporočila: “V obeh primerih sta storilca podala zahtevo za sodno varstvo in o zadevi bo zdaj odločalo sodišče. Nobenih težav nimam s tem in seveda se bom odzvala pozivu sodišča, če me bo zaslišalo kot pričo. Upam pa, da se storilca zavedata, da ju v primeru obsodilne sodbe čaka plačilo polne globe in še vseh stroškov postopka.”

In dodala: “Od nobenega od njiju nisem pričakovala obžalovanja, se mi pa zdi, da je že sam postopek nanju dobro deloval, saj sta, vsaj po mojih opažanjih, dosti manj aktivna pri uporabi žaljivih besed. Svoboda govora pač ne pomeni, da lahko vsak govori karkoli. In to sta dotična gospoda spoznala na način, ki je daleč najbolj učinkovit od vseh. Najbolj boli, ko je treba plačati.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje