Medvedko, ki je napadla domačina, bodo odstrelili

Slovenija 16. Avg 202115:05 > 15:59 2 komentarja
Rjavi medved
Denis Sadikovič/N1

Agencija RS za okolje je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije izdala ustno odločbo za izjemni odstrel medvedke, ki je pred dnevi pri Pivki huje poškodovala 30-letnega domačina. Zavod se je tako odločil, potem ko se je pretekli petek v bližini kraja napada zgodilo vnovično srečanje medvedke s človekom.

Zavod za gozdove se po nedavnem napadu medvedke na 30-letnega domačina sprva ni odločil za odstrel, je pa po dogodku aktivno spremljal dogajanje na območju napada. Skušal je ugotoviti morebitna dodatna dejstva o napadu in tudi morebitne nove lokacije pojavljanja medveda. Pretekli petek pa sta se medved in človek znova srečala, in sicer v bližini kraja napada na domačina.

“Zaradi bližine obeh dogodkov je zavod za gozdove ocenil, da obstaja velika verjetnost, da gre za istega medveda. Na podlagi ugotovitev na terenu je zavod v petek pripravil strokovno mnenje o nujnosti odstrela rjavega medveda med Brkinskim robom in naselji Šilentabor, Zagorje, Knežak in Šembije,” so pojasnili na zavodu.

Nujen ukrep v javnem interesu, ki ga ni mogoče odlagati

Mnenje so posredovali Arsu, ki je pristojno za izdajo dovoljenja za odstrel na podlagi odločbe. Ker gre za nujen ukrep v javnem interesu, ki ga ni mogoče odlagati, saj obstaja nevarnost za življenje in zdravje ljudi ter premoženje večje vrednosti, je Arso takoj po prejemu strokovnega mnenja podal ustno odločbo za odstrel rjavega medveda, so še pojasnili na zavodu.

O izdaji odločbe je Arso obvestil upravljalce lovišč Tabor Zagorje in Trnovo ter se z njimi dogovoril za izvedbo odstrela. V Sloveniji so sicer letos do 11. avgusta na podlagi Arsovih dovoljenj odstrelili 121 rjavih medvedov, devet medvedov pa so našli poginjene, so prejšnji teden pojasnili na okoljskem ministrstvu.

Rjavi medved človeku lahko predstavlja fizično nevarnost, a se napadi dogajajo precej redko. Po podatkih zavoda za gozdove v Sloveniji sta v povprečju na leto dva primera napada rjavega medveda na človeka. Leta 2018 ni bilo napada, v letih 2019 in 2020 pa so bili po trije.

Srečanja med človekom in rjavim medvedom so v naravi redka, saj je rjavi medved žival, ki človeka praviloma dojema kot nevarnost, in se mu zato izogiba. Ob redkih priložnostih lahko kljub temu pride do srečanja, ki v določenih okoliščinah lahko pomeni grožnjo zdravju in varnosti ljudi. Človeka rjavi medved nikoli ne zasleduje in lovi kot plen za hrano, napade ga lahko le, če ga preseneti, se počuti ogroženega ali ga izzove, pri čemer gre za obrambno reakcijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje