Po nesoglasju med UKC LJ in zavodom za transfuzijo posredovalo ministrstvo

Slovenija 27. Jan 202415:34 2 komentarja
FOTO: Tina Kosec/BOBO

Po nesoglasju med Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana in Zavodom RS za transfuzijsko medicino o cenah krvi in krvnih pripravkov so se predstavniki zavodov v četrtek sestali z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel. Sestanke bo odslej koordiniralo ministrstvo, rešitev pa naj bi poiskali v naslednjih treh mesecih, so sporočili.

Pogodba za zagotavljanje krvi in krvnih pripravkov med UKC Ljubljana in zavodom za transfuzijsko medicino se je iztekla 18. januarja, ker pa se glede cen krvi in krvnih pripravkov niso uskladili, so jo podaljšali do 18. februarja. V UKC Ljubljana namreč nočejo pristati na 20-odstotno podražitev cen. Pogodbo morajo tako podpisati do 18. februarja, saj brez nje UKC Ljubljana nima dovoljenja za zdravljenje bolnikov s hematološkimi boleznimi.

Zaradi nesoglasja je ministrstvo za zdravje predstavnike obeh zavodov povabilo na sestanek, kjer so ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupel predstavili “svoj pogled na odprte zadeve”, so po sestanku sporočili z ministrstva. Dodali so, da sta oba zavoda izkazala pripravljenost, da bosta med sabo tvorno sodelovala, kar je zagotovilo, da bodo pacienti tudi v prihodnje deležni ustrezne strokovne obravnave.

Naslednji usklajevalni sestanek bo predvidoma organiziran v prihodnjem tednu.

Valentina Prevolnik Rupel
Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Cene storitev od 2013 do 2022 nespremenjene

Z zavoda za transfuzijsko medicino so v petek sporočili, da UKC Ljubljana dobavljajo kri, krvne pripravke in opravljajo storitve, ki so potrebne za zdravljenje bolnikov. Kliničnemu centru pa so v obdobju med letoma 2019 in 2023 zaračunali skoraj 80 milijonov evrov.

Opozorili so, da vrednost dobavljenih materialov in storitev UKC Ljubljana zaračuna Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), saj so kri, krvni pripravki in storitve vključeni v košarico zdravstvenih storitev za vse zavarovance ZZZS.

Mediji sicer poročajo, da naj bi zavod za transfuzijsko medicino s previsokimi cenami storitev reševal svojo finančno situacijo, kar v zavodu zanikajo. Dodajajo, da cene diagnostičnih in terapevtskih storitev ter komponent krvi določa ministrstvo za zdravje.

Za STA so pojasnili, da so bile cene diagnostičnih in terapevtskih storitev od leta 2013 do leta 2022 nespremenjene, leta 2022 pa jih je ministrstvo povišalo za 5,6 odstotka. Cene komponent krvi pa so bile nespremenjene do leta 2016, ko jih je ministrstvo povišalo za 9,5 odstotka, nato jih je leta 2017 znižalo za 1,7 odstotka in leta 2022 spet zvišalo za 14,6 odstotka.

“V primerjavi z zavodom za transfuzijsko medicino so se cene zdravstvenih storitev drugih javnih zdravstvenih zavodov, katerim cene usklajuje ZZZS in med katere se uvršča tudi UKC Ljubljana, od leta 2013 do leta 2023 povečale za 51 odstotkov,” so še zapisali. Iz UKC Ljubljana, kjer trdijo, da so cene krvi in krvnih pripravkov previsoke, pa so za STA posredovali tabelo plačil zavodu. Od začetka leta 2018 do 26. januarja letos so za storitve zavoda plačali skoraj 102 milijona evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje