Po omembi fojb in Tita: Gibanje Svoboda pričakuje odločen odziv Tanje Fajon

Slovenija 15. Feb 202320:52 57 komentarjev
Tanja Fajon
Borut Živulović/BOBO

Gibanje Svoboda se je odzvalo na izjave o Titu in fojbah, ki jih je na slovitem italijanskem glasbenem festivalu Sanremo izrekel voditelj prireditve. V stranki pričakujejo odločen odziv ministrstva za zunanje in evropske zadeve, ki ga vodi Tanja Fajon.

Minuli konec tedna je v Italiji potekal sloviti italijanski glasbeni festival Sanremo. Poleg barvitih pevskih nastopov in spletk, ki vedno spremljajo dogajanje v dvorani Ariston, je petkov večer na festivalu zaznamovala tudi omemba maršala Tita in poklon žrtvam fojb – polemične tematike v prepletu zgodovine Slovenije in Italije. Ravno v petek, 10. februarja, so Italijani namreč obeležili dan spomina na žrtev povojnih pobojev ter množičnega odseljevanja italijanskega prebivalstva z območja Furlanije – Julijske krajine, Istre in Dalmacije po koncu druge svetovne vojne.

“Danes je dan spomina. Obeležujemo ga, da bi ohranili spomin na eno najbolj tragičnih poglavij naše zgodovine. Poboj na tisoče naših sodržavljanov, ki so jih milice maršala Tita vrgle v fojbe in na eksodus stotisoče Italijanov, ki so morali zapustiti njihovo zemljo in imetje,” je na odru med drugim dejal voditelj in umetniški vodja festivala Amedeo Umberto Rita Sebastiani – Amadeus. Ob projekciji fotografij je nato prebral kratek odlomek iz knjige Deklica s kovčkom, ki govori o triletnem dekletu, ki mora po koncu vojne in izginotju očeta zapustiti svoj dom.

Govor voditelja je sprožil ogorčenje na slovenski strani, nanj se je odzvala tudi vladajoča stranka Gibanje Svoboda. “Po pozivih mladih predstavnikov koroške veje avstrijske svobodnjaške stranke FPÖ pred deželnozborskimi volitvami, naj volivci z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko SPÖ in s tem ustavijo ‘slovenizacijo’ dežele, smo lahko nekaj dni kasneje v italijanskem Sanremu poslušali zaskrbljujoče potvarjanje zgodovine,” so zapisali.

Kot so dejali, so izjave vsebovale selektivna dejstva, voditelj pa je z njimi manipuliral in izkrivljal zgodovinsko realnost in dogajanje. “Seveda obsojamo vse tragične dogodke in žrtve povezane s fojbami in izseljevanjem, a smo prepričani, da je namerno prikrivanje fašističnih zločinov na obmejnem območju in vojaške okupacije nekdanje Jugoslavije s strani Italije nesprejemljivo,” so poudarili.

Spomenik v Bazovici
Spomenik v spominskem kompleksu Bazoviške fojba (Žiga Živulovič jr./BOBO)

V Svobodi so skupaj s primorskimi poslanci prepričani, da gre pri omenjenih izjavah za nedopustno zlorabo festivala v Sanremu za enostransko prikazovanje naše skupne zgodovine, ki ni enoznačna oziroma črno-bela. “Še bolj zaskrbljujoče je, da je ‘poklon’ ob dnevu spomina na žrtve fojb in eksodusa bil, kot poročajo mediji, želja italijanskega ministra za kulturo. Medtem italijanska oblast že desetletja ignorira poročilo mešane italijansko-slovenske komisije, ki je podalo skupni vpogled v te dramatične in tragične dogodke, ter sistematično potvarja zgodovinsko dogajanje,” so dodali.

Preberite še: Po prošnji ministra za kulturo na festivalu Sanremo tudi o fojbah in Titu

Pričakujejo odločen odziv ministrstva

Svoboda ob tem še opozarja, da nas zgodovinski revizionizem oddaljuje od ideje o sožitju različnih narodov v Evropski uniji, katere del je tudi Italija, ter spodbuja in neti nestrpnost ter sovraštvo nad narodnimi manjšinami. “Vsaka izjava, za katero očitno stojijo koncepti nacionalizma ter fašizma, lahko privedejo do spodkopavanja zajamčenih pravic manjšin tudi slovenske,” so prepričani.

Ob tem v Svobodi pričakujejo odločen odziv ministrstva za zunanje in evropske zadeve, ki ga vodi Tanja Fajon. Od ministrstva pričakujejo, da se na vsakršne škodljive fašistične oziroma nacionalistične ideje odzove odločno in z diplomatskimi aktivnostmi zaščiti pravice slovenskih manjšin. “Pričakujemo pa tudi, da bo zahtevalo, da Italija uradno sprejme poročilo mešane italijansko-slovenske komisije ter tako prizna celotno razsežnost dogajanja med in po koncu druge svetovne vojne ter dokončno preneha zlorabljati zgodovino v politične namene,” so še zapisali.

Ministrstvo se za zdaj še ni odzvalo, Tanja Fajon pa se je kot predsednica SD na strankarski spletni strani oglasila pred dvema dnevoma, ko je med drugim zapisala: “Odnosi med Slovenijo in Italijo so zelo dobri, verjetno najboljši v zadnjem tisočletju. In izkrivljeno podajanje skupne zapletene zgodovine, ki je boleča, a je naša, skupna, ne prispeva h gradnji zaupanja med narodoma.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje