Mesec bo ponudil stranki, da ne bo več koordinator Levice

Slovenija 22. Jun 202307:47 > 17:41 10 komentarjev
Luka Mesec, Miha Kordiš
Luka Mesec in Miha Kordiš (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Luka Mesec je v rezultatu volitev v svet Levice prepoznal "določeno nezaupnico", zato bo članicam in članom ponudil, da ne kandidira za koordinatorja stranke. Kaj bi dogajanje v Levici lahko pomenilo za koalicijo?

“V rezultatih kongresa razberem določeno nezaupnico. Edino, kar lahko na tej točki korektno naredim, je, da dam na mizo vprašanje, ali se člani in članice sveta strinjajo s tem, da še vodim stranko.” Tako je po zaključku preštevanja glasov za novi svet Levice dejal njen koordinator Luka Mesec.

Kar 15 od 25 na kongresu izvoljenih članov sveta namreč sodi v tako imenovano levo krilo Levice, nosilec tega krila Miha Kordiš pa je po neuradnih informacijah dobil največ glasov – 357. Sledita Nataša Sukič (348) in Asta Vrečko (320). Luka Mesec se je s 313 glasovi uvrstil šele na četrto mesto. Kot je znano, so mu zlasti predstavniki levega krila v zadnjih mesecih očitali, da je po vstopu v vlado stranko popeljal preveč proti sredini in da v koaliciji premalo odločno zastopa stališča Levice.

Kot je dejal Mesec, se bodo še pred konstitutivno sejo sveta Levice s strankinim levim krilom pogovarjali, kako bodo dosegli kompromis, temeljni del tega kompromisa pa mora biti dogovor, kdo je primeren za vodenje stranke. Na vprašanje, ali naj bi torej mesto koordinatorja pripadlo tistemu, ki je na kongresu zbral največ glasov, pa je Mesec odgovoril: “Ne, mislim, da mora priti do dogovora med kriloma.”

Luka Mesec, Mitja Svete, Miha Kordiš
Žiga Živulović jr./BOBO

Kot je mogoče razumeti njegove navedbe, se bo v primeru tega dogovora podal v tekmo za koordinatorja stranke. O tem, kdo bo prihodnji dve leti vodil stranko, naj bi sicer novi svet odločil v treh tednih. Poleg 25 izvoljenih članov svet sestavlja še 24 delegatov in delegatk lokalnih odborov, pri predstavnikih terena pa naj bi se tehtnica nagibala v Meščevo korist.

Se bo po visoki podpori, ki so mu jo na volitvah sveta Levice izkazali člani stranke, Miha Kordiš morda odločil za kandidaturo za koordinatorja stranke? “Ko posežemo po preštevanju in logiki, kdo bo koga, zapiramo vrata za politični dogovor. Levico moramo graditi kot stranko široke politične domovine za vse odtenke rdeče. Potreben je politični dogovor, uskladiti moramo potrebe Levice kot socialistične alternative, da deluje kot aktivistična stranka, da podpira družbena gibanja in da celotni politični in tudi širši družbeni prostor prestavlja na levo,” je odgovoril Kordiš.

Ob tem je poudaril, da se je Levica z vstopom v vlado in prevzemom ministrskih mest znašla v novem položaju, na katerega se je prilagodila zgolj v omejenem obsegu. Tudi Kordiš pa najmanjšo parlamentarno stranko še naprej vidi v vladi. “Koalicijskega sodelovanja nihče v stranki ni problematiziral. Morda se razhajamo pri različnih poudarkih, kaj naj bodo naše politične prioritete, kako glasno in na kakšen način naj jih zagovarjamo, sama možnost delovanja Levice v vladi pa na nobeni točki ni bila pod vprašajem,” je dodal.

Miha Kordiš
Žiga Živulović jr./BOBO

Z rezultati kongresa in z načrtom, da bo v stranki preveril podporo za morebitno nadaljnje vodenje stranke, je sicer Mesec, kot je dejal, na jutranjem rednem tedenskem sestanku pri premierju Robertu Golobu seznanil predstavnike koalicije.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje