Po poplavah in onesnaženju: kaj je z nutrijami?

Slovenija 21. Avg 202320:35 7 komentarjev
nutrija
PROFIMEDIA

Ljubljansko barje je v začetku avgusta zalil obilen dež, v tem tednu pa je tam prišlo še do obsežnega onesnaženja. Zaradi tega je že odmrlo rastlinstvo na obsežnih travniških in poljskih površinah izven struge. Kako pa so ti naravni pojavi vplivali na populacijo nutrij? Odlov teh naj bi se namreč začel konec avgusta oziroma v začetku septembra.

Na Ljubljanskem barju so v nedeljo zaznali obsežno onesnaženje vode, najverjetneje s komunalnim blatom čistilnih naprav. Onesnaženje so potrdili tudi prvi testi, zato so odkritje med drugim prijavili pristojnemu inšpektoratu, krajinskemu parku in policiji.

“To je katastrofa. Kot mi je razlagal naš naravovarstveni nadzornik, gre za obsežno onesnaženje,” je za N1 povedal direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje Janez Kastelic in potrdil, da je voda na barju zdaj temna. Poleg tega je prisoten še neprijeten vonj.

Onesnažena voda se je v času poplav razlila tudi na okoliška območja, zaradi česar naj bi odmrlo rastlinstvo na večjih travniških in poljskih površinah izven struge. Hkrati onesnažena Ljubljanica teče skozi središče Ljubljane.

Barje
Fotografija je simbolična. Foto: Denis Sadiković/N1

Kaj pa onesnaženje pomeni za tamkajšnjo populacijo nutrij? Spomnimo, da naj bi se odlov teh na barju začel konec avgusta oziroma v začetku septembra.

Janez Kastelic je dejal, da začrtani časovni okvir ostaja, onesnaženje pa lahko zgolj lokalno vpliva na populacijo nutrij. “Predvidevajo, da so to kalne vode, in tam, kjer so se razlile, so odmrle tudi rastline. To ni hec,” je izpostavil. A vendar večjih sprememb v številčnosti populacije nutrij ne pričakuje, prav tako na številčnost niso vplivale poplave.

Kastelic medtem že poskuša priti v stik s predsednikom tamkajšnje ribiške družine, ki bo ugotavljala, kakšen je pogin oziroma ali se je zgodil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje