Direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje po onesnaženju: “To je katastrofa”

Slovenija 21. Avg 202319:35 10 komentarjev
Barje
Denis Sadiković, N1

Po tem ko je na Ljubljanskem barju prišlo do obsežnega onesnaženja voda, se je za N1 odzval direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje Janez Kastelic. Kot je povedal, gre za katastrofo, vendar ostaja optimističen, da bodo pristojne službe onesnaženje omejile. Upa tudi, da bodo našli povzročitelja: "Če je bila nesreča, še človek razume, če je nekdo to storil zanalašč, potem pa tukaj ni razumevanja."

V nedeljo so člani oddelka za geografijo Univerze v Ljubljani in Geografskega inštituta Antona Melika zaznali obsežno onesnaženje vode na Ljubljanskem barju. Najverjetneje gre za onesnaženje s komunalnim blatom čistilnih naprav.

Profesor fizične geografije Uroš Stepišnik je ocenil, da je povzročitelj verjetno računal na obilno deževje in vode, ki bi blato hitro odnesle, s tem pa bi se izognili “aferam”.

O onesnaženju so bili danes opoldan obveščeni tudi na Krajinskem parku Ljubljansko barje.

“Z gospodom Stepišnikom sem govoril in pozval, naj takoj pokliče policijo oziroma smo jo poklicali tudi mi. To je storil naš naravovarstveni nadzornik in tukaj se naše pristojnosti počasi končujejo,” je prve korake po onesnaženju opisal direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje Janez Kastelic.

Sledi zaščita območja, odvzem vzorcev in ugotavljanje vzroka

Kastelic je po eni strani zadovoljen, da so bili o onesnaženju obveščeni in da so geografi tudi sami opravili raziskave, a po drugi strani dodaja, da bi se lahko odzvali še prej, če bi za onesnaženje izvedeli takoj v nedeljo.

“To je katastrofa. Kot mi je razlagal naš naravovarstveni nadzornik, gre za obsežno onesnaženje,” je povedal in potrdil, da je voda na barju zdaj temna.

Po njegovih besedah zdaj tečejo vsi potrebni postopki, v krajinskem parku pa bodo sodelovali z vsemi službami, ki bodo na terenu. “Najprej bo treba narediti zaščito območja, potem odvzeti vzorce in ugotoviti vzrok. To so postopki, ki jih peljejo za to pristojne inšpekcijske službe in policija,” je povedal.

Kastelic ni želel ugibati, kdo je povzročil onesnaženje in kaj se je pravzaprav zgodilo, a vendar je že zdaj poudaril, da za namerno povzročitev razumevanja ni: “Če je bila nesreča, še človek razume, če je nekdo to storil zanalašč, potem pa tukaj ni razumevanja.”

Prav tako ni znano, kakšen je obseg onesnaženja in kaj to pomeni za ljudi. V krajinskem parku bodo počakali na poročila, ob čemer upajo, da bo njihov naravovarstveni nadzornik že jutri zjutraj imel kaj več informacij.

nutrija
PROFIMEDIA

Kaj onesnaženje pomeni za nutrije?

Na vprašanje, kaj onesnaženje pomeni za odlov nutrij, ki naj bi se na barju začel konec avgusta oziroma v začetku septembra, Janez Kastelic odgovarja, da nič – začrtani časovni okvir odlova ostaja.

Onesnaženje lahko zgolj lokalno vpliva na populacijo nutrij, saj se posledice na okolje že kažejo. “Predvidevajo, da so to kalne vode, in tam, kjer so se razlile, so odmrle tudi rastline. To ni hec,” je izpostavil. A vendar večjih sprememb v številčnosti populacije ne pričakuje, prav tako na le-to niso vplivale poplave.

Kastelic medtem že poskuša priti v stik s predsednikom tamkajšnje ribiške družine, ki bo ugotavljala, kakšen je pogin oziroma ali je do njega prišlo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje