Po prevaljskih ceveh znova pritekla voda: “Naj tečejo solze”

Slovenija 12. Okt 202319:28 1 komentar
Robert Golob in župan Prevlj ob otvoritvi vodovoda.
Foto: družbeno omrežje X/Vlada Republike Slovenije

Narasla reka Meža je v začetku avgusta popolnoma uničila star dolinski vodovod med Mežico in Prevaljami. Danes so na čelu s predsednikom vlade Robertom Golobom slavnostno zaključili gradnjo vodovoda. Za več kot 12.000 ljudi je tako dobra dva meseca po vodni ujmi iz pip znova pritekla voda iz zajetja Šumc.

Ob navzočnosti predsednika vlade Roberta Goloba so na Prevaljah 53. dan od začetka polaganja cevi danes obeležili zaključek gradnje sedem kilometrov dolgega vodovoda. Potrpežljivim občanom se je župan Matic Tasič posebej zahvalil.

V čustvenem nagovoru se je župan občine tudi poimensko zahvalil vsem, ki so jih kakorkoli podpirali in ki so pomagali ter sodelovali pri načrtovanju in izgradnji okoli 7,5 milijona evrov vrednega novega vodovoda, potem ko je narasla reka Meža v začetku avgusta “scefrala” star dolinski vodovod med Mežico in Prevaljami.

“Čudežna zgodba”

Dejal je, da se danes ta “čudežna zgodba” sodelovanja in garanja vseh akterjev na nek način končuje s slovesnostjo v bližini mesta, kjer je Meža v začetku avgusta odnesla tudi hišo in kjer je postavljen začasni montažni most. Med drugim se je Tasič v nagovoru zahvalil ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek, ki je dovolila gradnjo pod glavno dolinsko cesto, in predsedniku vlade Robertu Golobu “za izpolnjene obljube in pomoč”.

“Če nas je ta tragedija kaj naučila, nas je, da je solidarnost še kako živa,” pa je v nagovoru nekaj sto zbranim dejal premier Golob. Po njegovih besedah moramo duh solidarnosti negovati tudi v prihodnje. Izrekel je poklon županu Tasiču za hitro izgradnjo novega vodovoda, saj so na Prevaljah sprva predvidevali, da bo gradnja, pri kateri je sodelovala tudi Slovenska vojska, trajala tri mesece, nato pa je bila končana prej kot v dveh.

Golob je v nagovoru izpostavil tudi, da po tokratni ujmi prvič v zgodovini v celoti vse stroške intervencije krije država. “Tudi vodovod je v celoti pokrit skozi intervencijska dela,” je dodal.

Spomnil je, da so nekatere občine, med njimi je tudi prevaljska, ta teden že dobile denar za stroške intervencije po avgustovski ujmi. Prav tako je danes šest koroških občin, tudi prevaljska, prejelo skupno 53 milijonov evrov predplačil za začetek izvedbe sanacijskih ukrepov.

Linija 114 je še vedno odprta

Tudi gospodarstvo je že dobilo prva predplačila, zdaj pridejo na vrsto prebivalci, je dejal Golob. Ponovil je, da naj vsi oškodovani v ujmi, če še niso, pokličejo na številko 114, kjer bodo dobili podatke o vseh predvidenih finančnih sredstvih, ki jih lahko dobijo.

Najbolj prizadete pa s številke 114 kličejo in obiskujejo na terenu. “Doslej so, kolikor vem, obiskali 40 družin, žal je vseh 600, zato traja. Z vsako družino se bodo pogovorili in za vsako od njih našli rešitev, ki bo najbolj ustrezna,” je dejal predsednik vlade. Poudaril je še, da bo država zagotovila denar, da se bodo za te družine našli nadomestni domovi.

Voda bo za pitje primerna prihodnji teden

Glede uporabe vode, ki je ob zaključku gradnje novega vodovoda pritekla po ceveh do več kot 12.000 občanov na Prevaljah, Ravnah na Koroškem in delu Mežice, pa je direktorica JKP Log Marjetica Tasič Bukovec danes povedala, da bo voda za pitje predvidoma ustrezna v prihodnjem tednu, o čemer bodo občane tudi obvestili. Do takrat za pitje priporočajo prekuhavanje vode.

Premier Golob si je danes na Koroškem ogledal tudi sanacijo po ujmi na reki Meži v naselju Dobrije, zvečer pa se v Žerjavu udeležuje slavnostne seje črnjanskih občinskih svetnikov.

Poplave na državnih cestah in železnicah pustile za 750 milijonov evrov škode

Predhodna ocena škode na državnih cestah in železniški infrastrukturi zaradi poplav 4. avgusta znaša 751,62 milijona evrov, od tega 502,39 milijona evrov na cestni infrastrukturi, je razvidno iz predhodnega programa odprave posledic neposredne škode na stvareh, ki ga je danes sprejela vlada. Predhodni program se nanaša na izvedbo nujnih ukrepov.

Zakaj dodatna mehanizacija še ni prispela?

V izjavi medijem je na vprašanje o tem, zakaj v regijo še ni prispela dodatna mehanizacija za dela v vodotokih, ki jo je tudi sam obljubil ob nedavnem obisku vlade na Koroškem, je Golob danes dejal, da se je iz njemu neznanih razlogov “mehanizacija prelila več v druge kraje Slovenije, malo manj na Koroško”. Izrazil je prepričanje, da bo tudi ta del zdaj stekel, potem ko je, kot je dejal, ministrica Bratušek prevzela koordinacijo “celote, tako vodne kot cestne infrastrukture”.

Ministrica, ki se je prav tako udeležila današnje slovesnosti na Prevaljah, pa je glede izgradnje vodovoda Mežica-Prevalje v izjavi medijem dejala, da je bila edina logična rešitev, da se gradnja izvede na območju ceste, in da ni imela pomislekov, da jo uresničijo. “In zdaj se je tudi pokazala kot prava,” je dejala.

Izrazila je zadovoljstvo, da je ministrstvo za naravne vire in prostor, ki ga začasno vodi, danes uspelo nakazati prva sredstva koroškim občinam za sanacijske ukrepe. Na vprašanje, kdaj lahko denar pričakujejo tudi savinjske občine, pa je izrazila prepričanje, da bodo v nekaj dneh, “se pravi naslednji teden”, uredili vse.

Na vprašanje glede postopkov, povezanih z izdajo gradbenih dovoljenj za sklope na severnem delu tretje razvojne osi, je medtem dejala, da je ena od njenih prioritet v teh nekaj tednih, ko vodi tudi ministrstvo za naravne vire in prostor, da bodo vse postopke, ne samo za tretjo razvojno os, skušali pohitriti.

Nenavadni intervencijski stroški občin

Uprava za zaščito in reševanje je sicer do preteklega tedna dobivala zahtevke za povračilo intervencijskih stroškov, povezanih z avgustovskimi poplavami. Kot smo razkrili na N1, so bili med njimi so bili tudi računi za alkoholne pijače in cigarete, nekateri župani pa so želeli, da bi dobili povrnjene tudi sredstva za nakup novih zemljišč, kjer bi nato gradili nadomestna bivališča.

Biti moramo zelo pozorni, da se ne bodo zgodile zlorabe,” je za N1 opozoril generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje