Po razrešitvi Babiča na čelo ljubljanske upravne enote Nataša Trček

Slovenija 04. Avg 202213:39 > 15:56 4 komentarji

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je danes ponovno poudarila, da je načelnik upravne enote Ljubljana Bojan Babič, ki bo s koncem avgusta razrešen, korektno opravljal svoje delo, da pa želi na tem mestu nekoga bolj agilnega. S 1. septembrom bo na njegovo mesto imenovana Nataša Trček.

“Pred nami so zahtevni časi,” je dejala ministrica v svojem že drugem odzivu na napovedano razrešitev Babiča. Izpostavila je, da načrtuje obsežno reorganizacijo upravnih enot, ki bi morale biti po njenem mnenju prijazen servis, usmerjen v reševanje posameznih situacij strank. “Na tem mestu želim osebo, ki bo agilnejša, ki bo znala razmišljati izven okvirjev, ki bo znala predlagati določene spremembe,” je poudarila. Četudi se, kot pravi, zaveda, da vse ni le v organizaciji dela in postopkov, na kar ima načelnik vpliv, verjame, da se da na tem mestu še marsikaj storiti. “Zamenjava ni politično motivirana,” je danes še poudarila Ajanović Hovnik.

Babiča bo tako na mestu načelnika nasledila Nataša Trček, dolgoletna glavna inšpektorica za delo, trenutno pa v. d. generalne sekretarke na ministrstvu za javno upravo. Trček bo tako z 31. avgustom z mesta v. d. generalne sekretarke razrešena, je napovedala ministrica. Trček se je za N1 odzvala s kratkim sporočilom, v katerem je potrdila, da sta se z ministrico dogovorili za imenovanje na mesto v. d. načelnice. “Dela se veselim,” je še zapisala.

Naš vir pa opozarja, da bi lahko šlo za kazensko premestitev, saj je mesto načelnice tako po statusu kot po plači nižje vrednoteno kot mesto generalne sekretarke na ministrstvu. Ob tem se sprašuje, zakaj v tako zaostrenih razmerah, ki vladajo predvsem na oddelku za tujce, tja ne imenujejo kariernega uradnika, ki se na delovanje upravne enote in na upravni postopek dobro spozna. “Če želimo razvoj upravne stroke, ga mora voditi strokovnjak s tega področja,” meni sogovornik.

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice podobno ocenjuje, da bi imela Trček kot nekdo, ki prihaja “od zunaj” lahko težave pri vzpostavljanju kredibilnosti pri zaposlenih, po drugi strani pa je glede na trenutni položaj bližje ministrici in bi lahko učinkovito posredovala pri zagotavljanju rešitev.

“Ko ministrica govori o iskanju rešitev izven okvirjev, moramo vedeti, da je na ljubljanski upravni enoti predvsem nujno zagotoviti, da zaposleni ne bodo več odhajali in da se odobrijo potrebne dodatne zaposlitve,” je poudaril Lukić, ki dodaja, da organizacija dela sicer je v pristojnosti načelnika oziroma načelnice, za povečanje kadra pa je odgovorna ministrica.

Babič je danes povedal, da je na oddelku za tujce, kjer so zaostanki največji, trenutno zaposlenih 26 uradnikov, potrebovali pa bi jih vsaj 40. Kot je poudaril, je 12 zaposlenih zaradi zahtevnosti dela in velikih pritiskov z oddelka odšlo, težave pa so imeli celo z zagotavljanjem nadomestnih zaposlitev, kaj šele, da bi dobili odobritve za dodatne. Nekdanji minister Boštjan Koritnik je po Babičevih besedah za celotno upravno enoto Ljubljana zagotovil dodatnih 20 zaposlitev, a tudi te le za določen čas za “premostitev krize”.

O tem, da so razmere na oddelku za tujce zaskrbljujoče, smo sicer poročali že pred časom. Babič je tudi danes dejal, da imajo tam največ zaostankov. Nerešenih je po njegovih besedah okrog 11 tisoč vlog. Na eno od novinarskih vprašanj je danes odgovoril, da bi lahko ob vseh teh nakopičenih težavah na njegovo mesto postavili napoleona, a brez boljših pogojev za delo to ne bo imelo učinka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje