Po rekordni licitaciji na prodaj še 219 hlodov

Slovenija 23. Feb 202213:06
Licitacija lesa na Koroškem
Fotografija je simbolična (Bobo).

Po petkovi razglasitvi rezultatov letošnje v več pogledih rekordne licitacije vrednejše hlodovine v Slovenj Gradcu, so danes kupci začeli odvažati kupljen les. Organizatorji računajo, da bodo kupci večino od več kot 6000 hlodov odpeljali do 15. marca. V drugem krogu bodo kupcem ponudili še preostalih v prvem krogu neprodanih 219 hlodov.

Na letošnji 16. licitaciji vrednejših lesnih sortimentov na Koroškem, ki je po navedbah organizatorjev največja takšna licitacija v Srednji Evropi, je bila hlodovina prodana za skupno rekordnih okoli 3,1 milijona evrov. Najvišja doslej je bila tudi ponujena cena za posamezni hlod, saj je italijanski kupec za hlod gorskega javorja rebraša iz državnih gozdov ponudil skoraj 48.000 evrov oz. 23.800 evrov po kubičnem metru.

Letos je na licitacijo na območje pri Slovenj Gradcu skupno 836 lastnikov pripeljalo 6354 hlodov, ponudbe pa je oddalo rekordnih 56 kupcev, kar je deset več kot lani. Potem ko so več let največjo količino hlodov z licitacije odpeljali tuji kupci, lani denimo kupec iz Kitajske, pa je letos največjo količino kupil slovenski kupec, in sicer v skupni vrednosti skoraj 800.000 evrov, kar je daleč najvišja vrednost na enega kupca.

Slovenski kupec, ki naj bi hlodovino odpeljal na razrez v tri slovenske žage, je organizatorjem zagotovil, da bo ves les predelal v Sloveniji in nato polizdelke prodal deloma v Sloveniji in deloma v tujini.

Običajno ostanejo hlodi za drva

Brez ponudbe je v prvem krogu letošnje licitacije ostalo 219 večinoma manjših hlodov, kar je v primerjavi s prejšnjimi leti razmeroma malo glede na vso zbrano količino. Neprodane hlode, med njimi je kar nekaj sadnih drevesnih vrst, bodo kupcem predvidoma v roku desetih dni ponudili v odkup v drugem krogu. Vedno pa na koncu nekaj hlodov ostane za drva, je za STA dejal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki licitacijo organizira v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije.

Ko bodo kupci hlode odpeljali z okoli osem hektarjev velikega zemljišča ob Podgorski cesti pri Slovenj Gradcu, bodo organizatorji licitacije poskrbeli še za ureditev zemljišča, na katerem so bili hlodi razstavljeni, in setev trave. Za prihodnje leto si želijo, da bi lahko licitacijo spet izvedli na istem zemljišču.