Po plazu na Tolminskem: sanacijo želijo končati do turistične sezone

Slovenija 13. Feb 202415:59 0 komentarjev
Plaz zasul cesto na Čadrg
Foto: Boštjan Uršič/ OBČINA TOLMIN

Po tragični nesreči, ko je januarja na Tolminskem plaz pod seboj pokopal človeka, so danes na tolminski občini sklenili, da sanacijo plazu želijo končati do začetka turistične sezone. Ogromna skala se je namreč prikotalila vse do parkirišča ob vhodu v Tolminska korita. 

Proti koncu januarja se je na Tolminskem sprožil velik plaz, ki je zasul cesto proti planini Polog. Pod seboj je pokopal domačina, ki je zaradi hudih poškodb umrl, padajočemu kamenju in zemlji pa sta komajda ubežala dva delavca.

Kamenje se je prikotalilo tudi do nižjeležeče ceste proti Čadrgu, ogromna skala je prišla vse do parkirišča ob vhodu v Tolminska korita.

Predstavniki Občine Tolmin so se na današnjem srečanju z geologom dogovorili, da bodo za ureditev razmer zaradi obsežnega plazu nad cestama proti Pologu in Čadrgu v kratkem uredili lovilni jarek. Kot so z občine še sporočili po srečanju, bo sledila izdelava projekta sanacije, ki jo želijo končati do začetka turistične sezone.

Današnji sestanek je prinesel skupno odločitev o načinu nadaljnjega urejanja območja velikega skalnega podora, ki se je 22. januarja sprožil nad lokalno cesto proti Pologu, ogroža pa tudi nižje ležečo cesto v Čadrg.

Pred tednom dni so že odprli cesto proti Čadrgu, potem ko so na parkirišču pri Tolminskih koritih uredili nasip, ki bi zaustavil morebitne padajoče skale. Po današnji preučitvi različnih možnosti pa so sklenili, da bo izvajalec na pobočju med cesto v Polog in parkiriščem za Tolminska korita uredil še štiri metre globok in 80 metrov dolg lovilni jarek. Ta bo nudil zaščito v času, ko bodo z območja odstranjevali ob podoru nakopičeni material.

Dela na jarku bodo zaradi razmočenosti terena in potrebnih pripravljalnih del predvidoma stekla v začetku prihodnjega tedna. Kot so še pojasnili na Občini Tolmin, sprememba prometnega režima na cesti proti Čadrgu pri tem ne bo potrebna.

V naslednji fazi pa bodo izdelali projekt celovite sanacije skalnega podora, za izdelavo katerega bo usmeritve dal geolog, ki bo tudi spremljal potek gradnje.

Občina bo v sodelovanju s krajevno skupnostjo Zatolmin v kratkem stopila v stik z vsemi lastniki zemljišč na območju podora in pridobila soglasja za izvedbo potrebnih del. Natančne časovnice sanacije zaenkrat še ne morejo podati, več bo znanega po izdelavi projektne dokumentacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!