Moški, ki ga je na območju Tolmina zasul plaz, umrl

Črna kronika 22. Jan 202412:55 > 20:03
plaz
Foto: Darjo Bozja/Občina Tolmin/Facebook

Na lokalni cesti na območju Tolminskih korit se je sprožil plaz, ki je bil usoden za domačina; ta je bil v trenutku sprožitve v bližini. Cesti v Polog in Čadrg sta do nadaljnjega zaprti.

Na območju Tolminskih korit se je malo pred 11. uro na lokalni cesti Zatolmin–planina Polog sprožil plaz. Kot so sporočili iz Policijske uprave (PU) Nova Gorica, je po prvih ugotovitvah dela na omenjenem območju izvajal delavec s kopačem, med izvajanjem del pa se je sprožil plaz.

“Slednjemu se je uspelo pravočasno rešiti iz omenjenega delovnega stroja, plaz pa je zasul moškega, ki je bil v bližini,” je še sporočil predstavnik za odnose z javnostmi novogoriške policije Dean Božnik.

Dodal je, da so občana kasneje našli in ga izvlekli izpod plazu, a je zaradi poškodb umrl. Njegovo smrt je kasneje potrdil zdravnik ZD Tolmin.

O tragični nesreči je policija obvestila tudi pristojne pravosodne organe ter delovno inšpekcijsko službo. Prav tako se je zaradi sprožitve plazu večja skala zakotalila po brežini na parkirišče Tolminskih korit, nihče ni bil telesno poškodovan. Poleg reševalcev nujne medicinske pomoči ZD Tolmin in policistov policijske postaje Tolmin ter novogoriških kriminalistov so bili na kraj dogodka napoteni tudi pripadnik Gorske reševalne službe Tolmin in tamkajšnji gasilci. Okoliščine nesreče še preiskujejo.

Iz poročila uprave za zaščito in reševanje izhaja, da sta bili aktivirani tudi državna enota za iskanje zasutih v ruševinah in zveza vodnikov reševalnih psov Severnoprimorske regije, a njihovo posredovanje ni bilo potrebno. Delavca, ki se je v nesreči poškodoval, so oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči Tolmin. Obiskovalcem, ki so zaradi plazu ostali ujeti v dolini, so nudili pomoč gorski reševalci.

“Ker zaradi zemeljskega plaza v pobočju nad lokalnima cestama Zatolmin–Polog in Zatolmin–Čadrg obstaja velika nevarnost nadaljnjega padanja kamenja in drsenja zemljine, sta cesti po odredbi poveljnika občinskega štaba CZ Mihe Venclja do preklica zaprti za ves promet,” so ob tem sporočili s tolminske občine. Dodali so, da je tako zaprt tudi dostop do turistične točke Tolminska korita.