Znane podrobnosti včerajšnje tragične nesreče na Tolminskem (FOTO)

Črna kronika 23. Jan 202414:01 0 komentarjev
tolmin plaz
Plaz na cesti proti planini Polog. Fotografija iz arhiva. (Foto: PU Nova Gorica)

Novogoriški policisti so pojasnili, kaj se je dogajalo ob včerajšnji sprožitvi plazu, ki je bil usoden za domačina. Plaz se je utrgal s strme brežine približno sto metrov nad cesto. Voznik bagra in voznik tovornjaka, ki sta čistila območje, sta se komaj rešila. Domačin, ki je bil v trenutku sprožitve plazu v bližini, je v nesreči izgubil življenje.

Včeraj se je, kot smo poročali, na lokalni cesti na območju Tolminskih korit sprožil plaz, ki je bil usoden za domačina. Delavca, voznik bagra in voznik tovornjaka, pa sta se pred plazom komaj rešila. Policija je pojasnila, kaj se je zgodilo.

Nekaj minut pred 11. uro je regijski center za obveščanje Nova Gorica obvestil policijo, da se je nad lokalno cesto iz Zatolmina proti planini Polog v občini Tolmin sprožil večji plaz.

“V nadaljevanju je bilo ugotovljeno, da sta 26-letni voznik delovnega stroja (bagra) in voznik tovornega vozila tik pred nesrečo čistila cesto oziroma odvažala večjo količino kamnitega materiala s podora ob vozišču. Pred dobrima dvema tednoma, 7. januarja 2024, sta se namreč s kamnite brežine na omenjenem območju odlomila večja skala in več kubičnih metov manjšega kamnitega materiala. Vzdrževalci ceste so večjo skalo takrat razbili s pomočjo delovnega stroja in kamniti material odložili ob vozišču ter tako omogočili prevoznost ceste,” so pojasnili novogoriški policisti.

Med včerajšnjim izvajanjem del oziroma okrog 10.50 pa se je sprožil večji plaz, ki se je utrgal s strme brežine približno sto metrov nad cesto. Delavca sta mu, kot opisuje policija, za las ušla.

plaz Tolmin
Foto: PU Nova Gorica

Voznik tovornjaka je pravočasno zaznal premikanje brežine in sunkovito zapeljal v smeri planine Polog ter se izognil, da bi plaz odnesel vozilo s ceste. Del plazu je sicer zadel zadnji del tovornjaka in ga poškodoval. Plaz pa je zadel tudi bager in ga prevrnil po brežini pod cesto, kjer se je po približno 100 metrih prevračanja po strmi brežini ustavil ob bližnjih drevesih.

Voznik bagra je med prevračanjem padel iz kabine in se, kot kaže, lažje poškodoval, so opisali policisti. Kasneje je poiskal zdravniško pomoč v zdravstvenem domu Tolmin, od koder so ga po nudeni zdravniški oskrbi odpustili v domačo nego.

Domačin umrl pod plazom

Plaz je v celoti porušil tudi bližnji leseni objekt in skladovnico drv v neposredni bližini (izven območja delovnega stroja) ter 66-letnega moškega, ki je bil v neposredni bližini. Slabo uro kasneje so ga gorski reševalci GRS Tolmin, gasilci PGD Tolmin, policisti PP Tolmin, pripadniki Civilne zaščite in reševalci NMP ZD Tolmin našli zasutega pod skladovnico drv, ki so ležala na robu plazu ob cesti, vendar omenjeni moški ni kazal znakov življenja. Njegovo smrt je kasneje potrdil zdravnik ZD Tolmin, so sporočili novogoriški policisti.

O tragični nesreči je policija obvestila tudi dežurno preiskovalno sodnico in okrožno državno tožilko v Novi Gorici in delovnega inšpektorja, ki se je udeležil ogleda tragičnega dogodka. Vzrok sprožitve plazu bo znan po opravljenem ogledu pristojnih služb oziroma geologa.

Poleg tega se je zaradi sprožitve plazu večja skala zakotalila po brežini na parkirišče Tolminskih korit. Tam na srečo nihče ni bil telesno poškodovan.

tolmin plaz tolmin plaz
Foto: PU Nova Gorica
tolmin plaz tolmin plaz
Foto: PU Nova Gorica
tolmin plaz tolmin plaz
Foto: PU Nova Gorica

Novogoriški kriminalisti z ogledom in z zbiranjem obvestil niso ugotovili morebitnih elementov uradno pregonljivih kaznivih dejanj, zato bodo o vseh dosedanjih ugotovljenih dejstvih včerajšnje sprožitve plazu in smrti 66-letnega moškega pisno obvestili okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Lokalna cesta med Zatolminom proti planini Polog je do nadaljnjega zaprta, prav tako je zaradi nevarnosti padajočega kamenja oziroma nevarnosti dodatne sprožitve plazu zaprta cesta Tolminska korita–Čadrg.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!