Podjetje 1. aprila objavilo, da se zapira, bralka nasedla

Slovenija 19. Apr 202405:25 1 komentar
oglaševalska akcija za prvi april
Foto: TikTok/posnetek zaslona

Podjetje si je privoščilo neslano prvoaprilsko šalo: na družbenih omrežjih je objavilo, da se zapira, in ob tem kupcem ponudilo popust. Bralka, ki je menila, da njihovih izdelkov ne bo mogla več kupiti, se je tako odločila za večji nakup. "Gre za zavajajočo poslovno prakso, ki v vseh okoliščinah velja za nepošteno, in je kot takšna prepovedana," opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Na nas se je obrnila bralka, ki se počuti ogoljufano. Ko je 1. aprila brskala po Instagramu, je namreč naletela na zelo prepričljivo objavo podjetja s sedežem v Sloveniji, da se zapira. Ob koncu poslovanja so strankam ponujali 30-odstotni popust s kodo farewell30 (v prevodu slovo30).

“Žal vas moramo obvestiti, da se podjetje zapira,” so zapisali v videu, v katerem je videti prazno skladišče, zaposlene, ki odnašajo svoje predmete iz pisarne in žalostno mahajo v kamero. Ob tem so v angleščini še zapisali: “Nimamo besed, da bi opisali, kako srečni smo, da smo imeli v sedmih letih delovanja takšno skupnost. Danes se zahvaljujemo čisto vsakemu, ki nas je podpiral. To ni slovo, se še bomo videli.” Podobno vsebino je podjetje objavilo tudi na TikToku.

Svoje navedbe o zaprtju so podkrepili še z enim posnetkom. V njem – na Instagramu v angleščini, na TikToku pa v slovenščini – zaposleni opisujejo, kaj bodo po zaprtju najbolj pogrešali. Izpostavili so sodelavce, stranke in kavni aparat. Ena izmed zaposlenih pa je v posnetku tudi jokala. “Žal se vse enkrat konča, tukaj se zaključuje naša zgodba,” so zaključili posnetek.

Bralka, ki nam je pisala, je za N1 pojasnila, da je res mislila, da se podjetje zapira. “Ustrašila sem se, da njihovih izdelkov ne bo več mogoče dobiti. Zato sem napolnila spletno košarico in doplačala še pet evrov za darilo,” nam je povedala.

A ko je dan za tem znova odprla Instagram, jo je začudila objava, da je bilo vse skupaj prvoaprilska šala. “Nato sem odprla še TikTok in tudi tam videla, da je šlo le za šalo,” je dodala. Podjetje je namreč objavilo: “Prvi april! Malo smo se šalili.” Dodali so, da s polno paro delajo naprej.

Ob takšni oglaševalski akciji se bralka počuti opeharjeno. “Vse skupaj mi je pustilo grenak priokus, saj se mi ne zdi pošteno, da podjetje na ta način zavaja kupce. Veliko kupujem prek spleta in še nikoli nisem videla primera, da bi nekdo lagal o zaprtju podjetja,” je rekla. Meni, da bi podjetje lahko namesto kode za popust ob zaprtju kupcem preprosto ponudilo popust ob prvem aprilu.

ZPS: Gre za zavajajočo prakso, ki je prepovedana

“Zakonodaja o varstvu potrošnikov tovrstno prakso zelo jasno opredeli kot zavajajočo poslovno prakso, ki v vseh okoliščinah velja za nepošteno, in je kot takšna prepovedana,” so nam pojasnili v pravni pisarni Zveze potrošnikov Slovenije.

Kot so razložili, je zavajajoča poslovna praksa med drugim tista, ki vsebuje napačne informacije in je torej neresnična. “S predstavitvijo napačnih dejstev lahko tako zavede povprečnega potrošnika do točke, da bi ta sprejel odločitev o poslu oziroma nakupu, ki je sicer ne bi sprejel. Še več, zakon o varstvu potrošnikov navaja točno ta primer, ki ga je uporabilo omenjeno podjetje, in pravi, da če podjetje trdi, da bo v kratkem prenehalo z dejavnostjo ali preselilo poslovne prostore, čeprav tega ne namerava storiti, gre za zavajajočo poslovno prakso, ki v vseh okoliščinah velja za nepošteno,” so zapisali.

Pa je lahko 1. april oziroma dan šaljivcev okoliščina, v kateri je dovoljeno več? “Resda je šlo v tem primeru za objavo na 1. april, ko se večina nekoliko pošali, vendar je zakon jasen, da gre za prakso, ki v vseh okoliščinah velja za nepošteno, verjamemo pa tudi, da je zaradi omenjenih objav pri tem podjetju marsikdo opravil nakup, ki ga sicer ne bi,” so odgovorili na zvezi potrošnikov. Uporabe 1. aprila v oglaševanju načeloma ne vidijo kot sporne, če podjetja ostanejo znotraj zakonsko določenih okvirov.

spletno nakupovanje
Profimedia

Potrošnik lahko odstopi od pogodbe in zahteva vračilo kupnine

Podjetja morajo zakonska določila upoštevati ves čas in si “tako ne morejo privoščiti neupoštevanja teh določb na 1. aprila, ki velja za dan šaljivcev, niti na katerikoli drug dan v letu”, so poudarili tudi na gospodarskem ministrstvu. Dodali so, da obstoj zavajajočih poslovnih praks presojajo pristojni nadzorni organi.

Potrošnike so na ministrstvu opomnili, da imajo v primeru, ko podjetje uporabi nepošteno poslovno prakso in so zaradi tega oškodovani, pravico zahtevati znižanje kupnine ali odstopiti od pogodbe ter zahtevati vračilo plačanega zneska. Če podjetje ob tem povzroči oškodovanje potrošnika, lahko potrošnik od podjetja zahteva povrnitev škode po splošnih pravilih o odgovornosti za škodo. Glede na zakon mora podjetje v primeru odstopa potrošnika od pogodbe z zahtevo po vračilu plačanega zneska, vrniti potrošniku plačani znesek ali del kupnine v 14 dneh od prejema zahtevka, potrošnik pa mora podjetju vrniti blago v 14 dneh od uveljavitve zahtevka. Pri tem potrošniku ni treba plačati za običajno uporabo blaga v obdobju pred vračilom blaga.

Dostava paketov
PROFIMEDIA

Tudi hudomušnost ne predstavlja izgovora za zavajanje potrošnikov

Slovenska oglaševalska zbornica (SOZ) konkretnega primera ne komentira, saj je za presojo skladnosti oglaševanja z določili slovenskega oglaševalskega kodeksa pristojno le oglaševalsko razsodišče. “Razsodišče o že objavljenem oglaševanju odloča le na podlagi pritožbe,” so zapisali. Dodali so, da konkretnega oglasa ne morejo komentirati, saj pritožbe niso prejeli in bi tako lahko prejudicirali morebitni postopek pred oglaševalskim razsodiščem.

Vendar v zbornici menijo, da je tovrstna praksa oglaševanja skrajno problematična, saj mora biti oglaševanje v skladu s kodeksom zavezano resnici. “Oglaševanje ne sme vsebovati trditev ter zvočnih in vizualnih predstav, ki zavajajo ali bi lahko zavedle potrošnika z neresničnostjo, dvoumnostjo, s pretiravanjem ali z zavajajočo opustitvijo z namenom pospešitve prodaje svojih izdelkov. Tudi hudomušnost dneva, kot je 1. april, ne sme za oglaševalce predstavljati izgovora za zavajanje potrošnikov k nakupu večjega števila izdelkov,” so zapisali.

Za odziv smo zaprosili tudi podjetje, a ga do objave prispevka nismo prejeli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje