Podnebni štrajk: Prihodnost bo zelena ali pa je ne bo

N1 video 25. Mar 202217:20 > 26. Mar 2022 01:57 1 komentar

"Štrajkamo za sistem, ki bo v svojem bistvu izpolnjeval potrebe ljudi in narave, ne pa kapitala. Prihodnost bo zelena ali pa je ne bo," smo lahko slišali na podnebnem protestu, ki se je v Ljubljani ter Mariboru in Kopru začel danes pet minut do dvanajstih. Podobni podnebni shodi so se danes odvijali tudi drugod po svetu.

V Ljubljani so se podnebni protestniki zbrali na Kongresnem trgu, med njimi pa so prevladovali mladi. “Živimo v sistemu, ki postavlja profit pred planet in ljudi. V sistemu, ki seka gozdove, zastruplja reke in oceane ter začenja vojne samo zato, da bi si najbogatejši nagrabili še več denarja,” je stanje orisala aktivistka gibanja Mladi za podnebno pravičnost Brina Jeretina.

Opozorila je, da bodo zaradi podnebne krize ekstremni vremenski pojavi vedno bolj pogosti in intenzivni, to pa bo prinašalo katastrofalne posledice. “Te bodo najbolj občutili tisti, ki jih je prizadel že kapitalistični sistem, ti ljudje pa so za podnebno krizo najmanj krivi.”

Mladi za podnebno pravičnost poudarjajo predvsem socialni vidik boja za podnebne spremembe. “Ko se bodo začele kazati posledice podnebnih sprememb, bodo bogati odleteli nekam, kjer ne bodo oškodovani,” je za N1 povedala članica gibanja Maša Cvetežar. Po njenem mnenju morajo biti zato zeleni ukrepi nujno tudi socialni ukrepi.

Protestniki so po govorih s Kongresnega trga krenili na krajši sprehod po ljubljanskih ulicah. Mimo Prešernovega trga so po Čopovi in Slovenski cesti prišli do Trga republike.

Pred bližajočimi se volitvami protestniki od politikov zahtevajo konkretne ukrepe za pravičen in ambiciozen zeleni prehod. Mladi za podnebno pravičnost so skupaj z ostalimi aktivisti na podnebnih skupščinah pripravili zahteve, ki jih bodo poslali županom ter vsem, ki kandidirajo na državnozborskih volitvah. Te so pred parlamentom tudi predstavili.

V 29 točkah med drugim zahtevajo ustanovitev organizacijske enote za izvajanje vseh zelenih ukrepov, razogljičenje energetike in zmanjšanje porabe energije, izboljšave javnega prometa ter uvedbo štiridnevnega delovnega tedna.

Za podnebno pravičnost pa niso protestirali samo mladi. Gospa, ki je prišla s svojimi otroki, nam je povedala, da protestira, ker ji ni vseeno za svojo prihodnost in prihodnost svojih otrok ter njihovih otrok.

Da današnji protest ni dovolj, pa je menil mlajši gospod. “Ne dvomim, da je namen gibanja dober, ampak je preveč naivno misliti, da se lahko karkoli spremeni,” je dejal. Rešitev vidi v novem, boljšem sistemu.

“Prišla sem zato, ker se mi je zdelo to, za kar se borimo, dobro,” je povedala dijakinja. Volilne pravice sicer še nima, bi pa bil njen prvi ukrep večja uveljavitev in naložba v javni promet. “Trenutno vlaki in avtobusi niso najboljši,” je zaključila.

Preberite tudi prispevek Anketa pred volitvami: mladi o strankah, ki obljubljajo zelene spremembe.

podnebni štrajk, protest podnebni štrajk, protest
N1
podnebni štrajk, protest podnebni štrajk, protest
N1
podnebni štrajk, protest podnebni štrajk, protest
N1
podnebni štrajk, protest podnebni štrajk, protest
N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje