Podpis memoranduma s Filipini spet preložen. Kdo bo veleposlanica v Manili?

Slovenija 05. Avg 202405:09 2 komentarja
Čiščenje oken Intercontinental
Žiga Živulović Jr./Bobo

Slovenija in Filipini še vedno niso podpisali memoranduma, s katerim bi olajšali zaposlovanje filipinskih delavcev v Sloveniji. Podpis je bil predviden februarja, a so datum nato večkrat premaknili. Zdaj je predvideno, da bo podpis memoranduma letošnjo jesen. Je pa Slovenija spomladi na Filipinih odprla veleposlaništvo. Kdo bo veleposlanica?

Slovensko ministrstvo za delo se s filipinskim ministrstvom že dlje časa dogovarja o podpisu memoranduma, ki bi olajšal sodelovanje na področju dela. Sprva je bilo predvideno, da bo minister za delo Luka Mesec memorandum v Manili podpisal konec februarja, a so podpis nato večkrat zamaknili.

Nazadnje so omenjali, da bo do njega prišlo v začetku junija, a se to prav tako ni zgodilo. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so zdaj za N1 povedali, da bo podpis memoranduma predvidoma jeseni. Na vprašanje, zakaj se zadeva tako vleče, pa so odgovorili le, da vsebinskih zadržkov za podpis z njihove strani ni.

Državni sekretar na ministrstvu Igor Feketija je maja poudaril, da mora vsebino še potrditi filipinska stran. Uradni Filipini so pred tem denimo zavrnili dokument, ki ga je Slovenija poslala januarja, z besedami, da besedilo ni takšno, kot je bilo usklajeno z ministrstvom za zunanje in evropske zadeve. Kot smo poročali februarja, naj bi bila filipinska stran predvsem nezadovoljna z določilom o vračanju filipinskih delavcev, ki pridejo v Slovenijo nelegalno, kar je predlagalo slovensko notranje ministrstvo. Vendar je bilo to določilo nato iz besedila umaknjeno.

Igor Feketija je maja letos dejal, da bi s podpisom memoranduma naredili prvi korak do pospešitve zaposlovanja filipinskih delavcev pri nas. Z njim bi vzpostavili formalno sodelovanje zavoda za zaposlovanje s filipinskim ministrstvom za delavce po svetu. Filipinski delavci so sicer že prisotni na našem trgu, a v državo po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za delo prihajajo prek nekontroliranih kanalov, kot so zaposlitvene agencije.

Dvostranske sporazume o zaposlovanju ima Slovenija do zdaj sklenjene z BiH in Srbijo, v pripravi je tudi besedilo sporazuma s Severno Makedonijo, je še povedal Feketija.

V Manilo naj bi odšla Smiljana Knez

Potem ko je Slovenija lani na Filipinih vzpostavila generalni konzulat, je spomladi letos tam odprla še veleposlaništvo. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah je vlada za veleposlanico v Manili že potrdila Smiljano Knez.

Ta je bila v preteklosti veleposlanica na Češkem in Hrvaškem, nato pa svetovalka za mednarodne zadeve pri takratnem predsedniku republike Borutu Pahorju.

Kot smo poročali, je bila Smiljana Knez v začetku letošnjega leta v igri za veleposlanico v Beogradu, a se je predsednica republike Nataša Pirc Musar med dvema predlogoma, ki so ji ju posredovali z zunanjega ministrstva, odločila za generalnega direktorja direktorata za gospodarsko diplomacijo na zunanjem ministrstvu Slobodana Šešuma.

Čeprav so v kabinetu predsednika vlade oziroma zlasti premierjev svetovalec za mednarodne zadeve Vojko Volk tej izbiri nasprotovali, je vlada Šešuma potrdila. Je pa ministrstvo za zunanje zadeve pred tem sedanjemu veleposlaniku v Beogradu Damjanu Bergantu še za leto dni podaljšalo mandat.

Smiljana Knez (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje