Zaposlovanje Filipincev v Sloveniji: memorandum bo podpisan v začetku junija

Slovenija 09. Maj 202417:29 2 komentarja
Oddaja pokojninska reforma
Foto: Aljaž Uršej/N1

Potem ko se je podpis memoranduma med Slovenijo in Filipini o sodelovanju na področju zaposlovanja v preteklih mesecih večkrat zamaknil, naj bi v skladu z novo časovnico do tega prišlo v začetku junija, je danes povedal državni sekretar na ministrstvu za delo Igor Feketija. V pripravi pa je tudi podpis sporazuma o zaposlovanju z Makedonijo.

Trenutno ima Slovenija dvostranske sporazume o zaposlovanju sklenjene z BiH in Srbijo, na ministrstvu za delo pa sedaj že več mesecev s pristojnimi filipinskimi organi usklajujejo tudi vsebino in časovnico podpisa memoranduma o sodelovanju na področju zaposlovanja.

Ta dokument predstavlja prvi korak do pospešitve zaposlovanja filipinskih delavcev. “To je neke vrste pismo o nameri, s katerim se obe državi zavežeta, da bosta v prihodnje intenzivneje sodelovali na področju zaposlovanja, kar lahko vključuje sklenitev socialnega in morebiti zaposlitvenega sporazuma, ki bi pospešil zaposlovanje,” je na današnji novinarski konferenci Zavoda RS za zaposlovanje, na kateri so osvetlili pomen današnjega sejma zaposlitvenih priložnosti v Ljubljani, pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo Igor Feketija.

Vsebina memoranduma je trenutno po njegovih besedah v zadnji odobritvi pri pristojnih filipinskih organih. Ti so v preteklih mesecih časovnico podpisa dokumenta sicer že večkrat zamaknili. Po zadnjih informacijah, ki jih imajo na ministrstvu, bi lahko državi memorandum podpisali v začetku junija. “Glede na to, da smo imeli to isto informacijo že za začetek aprila, jo malenkost jemljem za rezervo,” je zatrdil.

Med prednostmi, ki jih bo prinesel podpis memoranduma, je Feketija izpostavil vzpostavitev formalnega sodelovanja domačega zavoda za zaposlovanje s filipinskim ministrstvom za delavce po svetu, ki je “formalen in kontroliran kanal za zaposlovanje teh delavcev pri nas”. Na začetku bi se ciljno usmerili na zaposlovanje delavcev v negi, ki niso neposredno v stiku z uporabniki. Težavo tukaj namreč predstavlja neznanje slovenskega jezika, je pojasnil.

Filipinski delavci so na slovenskem trgu dela sicer že prisotni, v državo pa prihajajo po nekontroliranih kanalih, kot so zaposlitvene agencije iz držav, kot so Slovaška, Portugalska in Hrvaška, ki lahko zaposlujejo tuje delavce. Slovenski delodajalci do teh delavcev prihajajo tudi prek podjetij, ki jih ustanovijo denimo na Hrvaškem, in jih nato pošljejo na delo v Slovenijo, je opozoril Feketija.

Ker ima v tem primeru Slovenija kot država precej manjše možnosti nadzora, na pristojnem ministrstvu že zaznavajo grobe kršitve delavskih pravic, ki jih v skladu s pristojnostmi poskuša nadzirati in omejevati Inšpektorat RS za delo. Konkretnih podatkov o kršitvah, ki naj bi jih zaznali inšpektorji, Feketija nima.

ministrstvo za delo
Foto: Borut Živulović/Bobo

Na vprašanje STA o sklenitvi sporazumov tudi še s kakšnimi drugimi državami je državni sekretar pojasnil, da se prihodnji teden odpravljajo na pogajanja o sklenitvi socialnega sporazuma s Turčijo. V pripravi je tudi sporazum o zaposlovanju z Makedonijo. Na ministrstvu so prejeli pobude za podpis podobnih sporazumov tudi z državami, kot so Kosovo, Albanija in Japonska. “To so zgolj začetne pobude, te države bomo razvrstili po prioritetni listi glede na obseg izmenjave delavcev z državami in naše interese,” je zagotovil Feketija.

Na ministrstvu so sicer na začetku aprila za STA pojasnili, da skušajo delodajalcem pri zaposlovanju tujcev pomagati tudi z drugimi ukrepi. Med temi so omenili tudi pripravo novele zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Osnutek skladno z evropsko zakonodajo ureja pogoje in postopek pridobitve t. i. modre karte EU oz. dovoljenja za začasno prebivanje zaradi visokokvalificirane zaposlitve za državljane tretjih držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje