Podražitev vrtcev: NSi uspelo s predlogom, poslanca Svobode glasovala narobe

Slovenija 15. Feb 202308:05 2 komentarja
DZ
Matija Sušnik/DZ

Državnozborski odbor za izobraževanje je po včerajšnji razpravi potrdil predlog opozicijske stranke NSi, s katerim vladi predlaga pripravo celovitega paketa ukrepov pomoči občinam, zasebnim vrtcem s koncesijo in z javno veljavnim programom, s katerim bi pokrili dvig stroškov dela po 1. januarju. Sklep je bil sprejet, saj sta zanj pomotoma glasovala dva poslanca vladajoče stranke Gibanje Svoboda, poroča Delo.

Odbor DZ za izobraževanje je včeraj na zahtevo opozicijske NSi na nujni seji razpravljal o povišanju cen programov vrtcev zaradi dviga stroškov dela. V stranki namreč menijo, da so podražitve vrtcev posledica neustreznega ukrepanja vlade ob vsesplošni draginji in dviga plač pomočnic vzgojiteljic, ki da je padel na pleča staršev in tako še dodatno obremenil družinske proračune.

Kot je v imenu NSi opozorila poslanka Iva Dimic, so skoraj vse občine zaradi višjih stroškov dela, materiala, storitev in hrane napovedale dvig cen programov vrtcev, nekatere pa so to že storile. V stranki so prepričani, da bi stroške podražitev moral kriti državni proračun.

Preberite še: Mesec: Vrtci bi morali biti zastonj, a treba je dati številke na mizo

Zato so za odločanje na seji odbora predlagali sklep, da vlada v pripravo celovitega paketa ukrepov pomoči, s katerim bi pokrili dvig vseh stroškov dela, vključi tudi stroške rasti cen hrane in energentov, ter z njim v 30 dneh seznani pristojni odbor. Odbor je sklep sprejel z osmimi glasovi za in sedmimi proti, pri čemer sta sklep pomotoma podprla tudi dva poslanca vladajoče stranke Gibanje Svoboda, navaja časopis Delo. Da sta se poslanca pri glasovanju zmotila, so priznali tudi v Svobodi.

V NSi so sicer predlagali še, da vlada reprezentativna združenja slovenskih občin vključi v vsa pogajanja in dogovore, povezane s spremembo plačnega sistema javnih uslužbencev iz njihove pristojnosti. Odbor tega predloga ni sprejel.

Deklica riše
PROFIMEDIA

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je pojasnil, da povišanje cen vrtcev v celoti ne pade na pleča staršev, ker je povprečno plačilo staršev 32 odstotkov cene programa, najnižje plačilo je 10 odstotkov in nihče ne plača več kot 77 odstotkov veljavne cene. “Zakaj takšen dvig, ki ga napovedujejo občine, nam ni popolnoma jasno,” je dejal in kot možen razlog navedel, da občine niso usklajevale cene sproti.

Vrtci se, kot vse kaže, do septembra še ne bodo podražili v prestolnici. Ljubljanski župan Zoran Janković je namreč na torkovi novinarski konferenci napovedal, da se vrtci v Ljubljani do septembra predvidoma ne bodo podražili. Dodal je, da bodo počakali, da se začnejo višje plače izplačevati, nato pa bodo ministrstvom poslali primerjavo stroškov v mesecu marcu v primerjavi z lanskim marcem. Janković je sicer prepričan, da mora država prevzeti financiranje zvišanja plač pomočnic vzgojiteljic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje