Mesec: Vrtci bi morali biti zastonj, a treba je dati številke na mizo

Slovenija 06. Feb 202312:47 > 14:00 16 komentarjev

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je naslovil problematiko napovedanih cen vrtcev. Brezplačnih vrtcev, ki predstavljajo eno od zavez vladajoče koalicije, še ni na vidiku, saj bi država za izvedbo te ideje po njegovih besedah potrebovala dodatnih 200 milijonov evrov. Za zdaj bo država problem podražitev vrtcev reševala prek regulacije socialnih transferjev.

Višajo se tudi cene vrtcev. Mestne občine so že napovedale dvig med 14 in 17 odstotki, za ta korak pa so se župani mestnih občin odločili, ker vlada ni odgovorila na njihov poziv, da iz proračuna pokrije stroške povišanj plač v tem letu. Kot vztrajajo, nimajo denarja za kritje višjih stroškov delovanja.

Spomnimo, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je z vlado sklenil dogovor o dvigu plač pomočnic vzgojiteljic za štiri plačne razrede, in sicer z izhodiščnega 22. plačnega razreda v 26. plačni razred.

Kako bo ukrepala vlada?

“Vrtci naj bi se, kot beremo v medijih, podražili od 40 do 53 evrov. Nekateri to povezujejo z dvigom minimalne plače, a so se nekateri vrtci podražili že z novim letom, torej pred dvigom minimalne plače,” je povedal minister Luka Mesec, ob tem pa poudaril, da višje cene v vrtcih med drugim sledijo drugim podražitvam, kot so višji stroški dela, pomemben dejavnik pa je tudi inflacija.

Kaj lahko ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naredi? “Osebno se strinjam, da bi moral biti vrtec v Sloveniji zastonj, a preden predlagamo kaj takega, moramo pogledati številke,” je dejal Mesec. Kot je povedal, stroški vrtcev na letni ravni znašajo 543 milijonov evrov. Od tega starši plačajo 209 milijonov, država in občine pa 343 milijonov. “Če bi želeli, da postanejo vrtci povsem brezplačni, bi morali najti dodatnih 200 milijonov, ki pa jih nimamo,” je povedal. Poudaril je, da je to lahko iztočnica za pogovore o proračunih in reformi davčnega sistema v prihodnje.

Ne glede na to je po besedah Mesca nekaj ukrepov, ki bodo kmalu začeli veljati. “Prva stvar: že s februarjem se povečujejo pragi za socialne transferje v skladu z inflacijo, kar pomeni, da bodo tudi subvencije vrtcev lažje dostopne in višje. Drugič: s prvim marcem se bodo z inflacijo uskladili otroški dodatki, kar pomeni, da bodo za deset odstotkov višji,” je napovedal. Na tretjem mestu je omenil, da bodo skozi davčno reformo zagotovo prenavljali tudi sistem otroških dodatkov in olajšav, da bodo ti bolj dostopni tudi srednjemu razredu, sistem pa da bo bolj pravičen.

Luka Mesec
N1

“Na ta način bo država nase prevzemala stroške vzgoje otrok, vključno s stroški vrtcev,” je poudaril minister Mesec.

Minister je sicer prav tako izpostavil, da starši stroškov vrtca v celoti ne nosijo sami. “Par, ki prejema minimalno plačo in ima enega otroka, plača 30 odstotkov cene, par z dvema povprečnima plačama in dvema otrokoma pa 44 odstotkov,” je dejal.

Kaj so pretekli teden predlagali v Socialni demokrati?

V koalicijski stranki Socialnih demokratov (SD) so minuli teden v luči podražitev predlagali, da se financiranje vrtcev z lokalnih skupnosti v celoti prenese na državo. “Skrb za najpomembnejšo in najbolj ranljivo skupino mora biti opravljena celovito in enotno, saj je investicija v otroke najboljša dolgoročna naložba v razvoj te države. Noben otrok ali regija ne sme ostati zadaj,” je pojasnila ena od podpredsednic SD Mija Javornik. Druga podpredsednica stranke Meira Hot pa je poudarila, da vprašanje brezplačnih vrtcev že rešuje koalicijska pogodba.

Vrtec
PROFIMEDIA

“Verjamem, da bo vlada to tudi izvedla in bodo brezplačni vrtci verjetno del šolske reforme, vendar je v tem trenutku pomembno reagirati takoj,” je opozorila. Poslanska skupina SD je tako vložila pobudo, v kateri vladi predlaga, da sistem brezplačnih vrtcev vzpostavi čim prej, prioritetno pa naj oblikuje mehanizem, s katerim bi preprečili, da bi breme višjih cen padlo na pleča staršev.

Da višje cene vrtcev ne bi smele pasti na pleča staršev, so medtem prepričani tudi v opozicijski stranki NSi, kjer so zaradi napovedanih podražitev že sklicali nujno sejo državnozborskega odbora za izobraževanje. Prepričani so, da so podražitve posledica neustreznega ukrepanja vlade ob vsesplošni draginji in dviga plač pomočnic vzgojiteljic, ki da je padel na pleča staršev. Po njihovo bi stroške napovednih podražitev moral kriti državni proračun.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje