Podružnično šolo v Soči ohranjale fiktivne prijave. Jo bodo zdaj zaprli?

Slovenija 07. Jun 202319:04 9 komentarjev
šola soča bovec
Google Maps

Edina še delujoča šola v Triglavskem narodnem parku, podružnična osnovna šola Soča, bo morda ob koncu tega šolskega leta zaprla svoja vrata. Šolo obiskuje 15 učencev, a kot so ugotovili inšpektorji, le dva živita v šolskem okolišu, 13 pa so jih starši fiktivno prijavili na naslov v bližini šole.

Občinske svetnike iz Bovca je razburilo gradivo za prihodnjo sejo enega od odborov, iz katerega je razvidno, da naj bi podružnična šola Soča v prihajajočem šolskem letu 2023/2024 zaprla svoja vrata. To je zadnja še delujoča šola v Triglavskem narodnem parku (TNP), v njej pa poteka pouk od prvega do petega razreda. 

Bovški župan Valter Mlekuž pravi, da bo storil vse, da šole ne bodo zaprli in da se z ministrom za vzgojo in izobraževanje dogovarja za sestanek.

In kaj je razlog za morebitno zaprtje šole, ki jo v letošnjem šolskem letu obiskuje 15 učencev? Šolo v Soči, ki je podružnica Osnovne šole Bovec, so nedavno vzeli pod drobnogled šolski inšpektorji in ugotovili, da v šolskem okolišu v resnici živita le dva učenca, 13 pa so jih v bližino šole fiktivno prijavili. Neuradno vse na isti naslov.

“Pri inšpekcijskem postopku je bilo ugotovljeno, da so starši 13 učencev z namenom obiskovanja POŠ Soča svojim otrokom uredili začasno bivanje v šolskem okolišu podružnice, hkrati pa se je vseh teh 13 otrok dejansko vsakodnevno s šolskim prevozom vozilo iz Bovca v Sočo in nazaj,” pravijo na Inšpektoratu za šolstvo. Poudarjajo, da je to kršitev zakona o prijavi prebivališča, o čemer so obvestili upravno enoto Tolmin, ki je pristojna za obravnavo takih kršitev. “Glede na dejstvo, če omenjenih 13 otrok v šoli ne bi bilo vpisanih, bi POŠ Soča dejansko lahko obiskovala zgolj dva učenca, leto prej pa celo samo eden,” še pojasnjujejo inšpektorji.

Število učencev v OŠ Soča po šolskih letih: 2018/19: 10; 2019/20: 9; 2020/21: 8; 2021/22: 8; 2022/23: 15; 2023/24: 4 (najava).

“Želimo, da šola ostane”

Kot kaže, je šlo za združeno akcijo občine, šole in staršev. Občina financira prevoz šolarjev, ki po besedah župana stane okrog 10 tisoč evrov na leto. Od matične šole v Bovcu do podružnice v Soči je približno 10 kilometrov. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi bil razlog, da so starši otroke fiktivno prijavili na drug naslov, predvsem priljubljena učiteljica na podružnični šoli.

“Ker je v dolini Soča-Trenta-Lepena žal premalo otrok, jih že kakšno desetletje vozimo iz Bovca v Sočo,” ne skriva župan Mlekuž in pravi, da tudi nadaljnje financiranje šole in prevozov iz Bovca ni problem. “Ministrstvo mora povedati, ali šola da ali ne, da bo to pravno pokrito. Jaz bom naredil vse, da bo šola ostala,” pravi župan in poudarja, da sta bila šola in igrišče ob njej pred dobrim desetletjem prenovljena.

valter mlekuž bovec
Valter Mlekuž; Občina Bovec

Župan zatrjuje, da ni sodeloval pri organizaciji fiktivnih prijav otrok na prebivališče v bližini šole. “To so organizirali starši sami, jaz za to nisem vedel. Potem se je nekdo spomnil in poklical inšpektorje,” pravi Mlekuž. Prepričan je, da je razlog za klic na inšpekcijo, da “ima očitno nekdo apetite po tem objektu, ki je občinski. Objekt očitno gre nekomu v nos”.

Poudarja, da bo vztrajal, da poslopja šole ne bodo namenili nobenim drugim dejavnostim. Ravnateljica obeh šol, OŠ Bovec in POŠ Soča, Denise Šuler Rutar nam je povedala, da si želijo, da bi šolo obdržali, a da ne želi dajati izjav, dokler se zadeva ne reši.

Po inšpekcijskem postopku uredili prebivališča

Potem ko je inšpekcija ugotovila, kaj se je dogajalo, so starši otroke odjavili s fiktivnega prebivališča. “Med inšpekcijskim postopkom je bilo ugotovljeno, da so starši za svoje otroke zdaj uredili ustrezno prijavo prebivališča, in sicer na območju matične OŠ Bovec, kar pa posledično pomeni, da sta bila oba kombinirana oddelka na POŠ Soča v šolskem letu 2022/23 oblikovana na podlagi napačnih podatkov o prebivališču otrok,” so zapisali na inšpektoratu.

Šoli so naložili, da “mora v prihodnje upoštevati pravilnik o normativih in standardih za izvajanje programa osnovne šole, ki se nanašajo na merila za oblikovanje oddelkov in v primeru dvoma o bivališču tudi ustrezno preverjati dejansko bivališče”. Inšpektorji so z ugotovitvami seznanili tudi ustanoviteljico šole, občino Bovec. “Sam inšpekcijski postopek je bil zaključen, saj je šola izvedla vse ukrepe in ustrezno uredila normative,” so sklenili na inšpektoratu.

soča
Profimedia

Kaj bo septembra?

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje smo vprašali, kakšna bo usoda podružnične šole v prihajajočem šolskem letu, a to še ni znano. “Pogoji za obstoj so določeni v pravilniku o pogojih za ustanavljanje javnih osnovnih šol (…). V 13. členu je opredeljeno: ‘Postopek za spremembo statusa šole se začne, če ustanovitelj ugotovi, da ima podružnica šole manj kot 14 učencev, oziroma na območjih s specifično poselitvijo in na območjih z razvojnimi posebnostmi manj kot pet učencev.'”

Ustanovitelj šole je občina Bovec, ministrstvo pa izda soglasje k normativom, kot je število učiteljev. Župan pravi, da si že dlje prizadeva za sestanek z ministrom Darjem Feldo, a tega še ni bilo.

Kot rečeno, je osnovna šola v Soči zadnja še delujoča šola na območju TNP, kar jo postavlja v poseben položaj. V zakonu o TNP je zapisano, da se v narodnem parku “zagotavlja doseganje ciljev varstva okolja in spodbuja trajnostni razvoj, prilagojen ciljem narodnega parka, ki se med drugim uresničujejo zlasti s podporo nadstandardnemu razvoju družbenih dejavnosti v narodnem parku in v parkovnih lokalnih skupnostih, predvsem šolstva, zdravstva in socialnega varstva”.

V TNP pravijo, da z morebitnim zaprtjem šole niso bili seznanjeni. “Vsekakor pa je delovanje Podružnične šole Soča z našega vidika zelo pomembno in dragoceno. Za ohranjanje poselitve v narodnem parku ima velik pomen zagotavljanje ustreznih razmer za aktivno prebivalstvo. Dostop do družbenih storitev (šola, vrtec, zdravstvo, varstvo starejših …) je ključno, da mladi ostanejo v parku,” so zapisali v vodstvu narodnega parka. Dodali so, da je Javni zavod Triglavski narodni park v letu 2020 sofinanciral izvajanje nadstandardnega šolskega programa v osnovni šoli Soča, občina Bovec pa je na osnovi zakona o TNP v posamezne letne akcijske načrte za sofinanciranje projektov parkovnih občin vključevala projekte, povezane s prevozi šolskih otrok.

Prebivalcev vse manj

Več šol se je že zaprlo, imamo le še Žago in Sočo, pravi bovški župan Valter Mlekuž. “Vemo, kako je, ko ugasne otroški živžav,” še opozarja in pojasnjuje, da je šola ključna za prebivalce teh krajev. Po Mlekuževih besedah starši učencev pravijo, da bi tudi sami plačali prevoz, samo da šola obstane. “Nekateri pravijo, da bodo otroke šolali na daljavo ali se bodo odselili drugam, če podružnico zaprejo,” še dodaja.

“V teh krajih ni infrastrukture, ni signala, pozimi ceste niso splužene. Prva banka je v Kobaridu, bankomat v Bovcu, zdravstveni dom v Tolminu … ” našteva razloge, zakaj je prebivalcev vedno manj občinski svetnik Liste za Posočje Bovec Jurij Žurej. In opozarja, “če šola ugasne, se bojimo, da je ne bo nikoli več”.

Žurej, sicer doktor prava, še dodaja, da se starši po zakonu lahko sami odločijo, v katero šolo bodo vpisali otroke. “Samo en pogoj je: ravnatelj šole iz okoliša, v katerega sodi, mora dati dovoljenje,” pravi Žurej. Na čelu šole v Bovcu, v okolišu katere imajo otroci resnično prebivališče, in Soče, kjer hodijo v šolo, je ista ravnateljica.

V Sloveniji je 313 podružničnih šol s 17.871 učenci. Najmanjšo podružnično šolo v državi obiskujejo zgolj trije učenci, v Soči pa – če bo šola ostala – naj bi bili v prihodnjem šolskem letu vsaj štirje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje