Poklicni gasilci želijo resnejši pristop vlade k pogajanjem, ki so zastala

Slovenija 30. Jun 202106:59 > 14:22 0 komentarjev

Poklicni gasilci so danes začeli dvodnevno opozorilno stavko. Stavki so se pridružile vse gasilske poklicne enote, ki delujejo kot javni zavodi. Stavkovni odbor je tudi že sprejel sklep z zahtevo, naj vlada resno pristopi k pogajanjem, sicer lahko pride do daljše stavke.

V času stavke po besedah generalnega sekretarja Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije Davida Švarca režim dela poteka tako, kot sicer poteka ob nedeljah, kar pomeni, da gasilci ne opravljajo nobenih nenujnih stvari, “razen v primeru intervencij pri naravnih nesrečah, torej požarih”. Vseeno prebivalci po njegovih besedah stavke ne bodo občutili, saj je njihov namen poudariti predvsem razloge za stavko, in ne njen potek.

Pogajanja z obrambnim ministrstvom so po Švarčevih besedah zastala in tudi trenutno ne potekajo. Nadaljevali naj bi jih prihodnji teden. Še pred tem v sindikatu pričakujejo, da bo vladna pogajalska skupina za pogajanja pridobila poln mandat. “Njihovi izgovori, da za pogajanja nimajo soglasja vlade, so za nas nesprejemljivi in kažejo na nesprejemljiv odnos do poklicnih gasilcev,” je dejal.

Kljub temu, da vladna pogajalska skupina trdi, da se je pripravljena pogovarjati, v sindikatu opozarjajo, da to ni enako kot pogajanje: “V zadnjem mesecu smo se veliko pogovarjali, a bore malo izpogajali.”

Švarc pričakuje, da bosta vlada in resorno ministrstvo izpolnila njihove zahteve, kot so se že dogovorili. Med drugim zahtevajo ureditev položajnega dodatka vodjem gasilske skupine, vodjem gasilske izmene in vodjem oddelka ter sklenitev normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva.

V kolikor vlada ne bo resno pristopila k pogajanjem in uresničevanju zahtev, bo stavkovni odbor po besedah Švarca odločal o nadaljnjih aktivnostih, med drugim je “možna tudi napoved daljše stavke, vključno s protestnimi shodi”.

Na obrambnem ministrstvu odločitev poklicnih gasilcev obžalujejo. “Stavka ni utemeljena, saj pogajanja še potekajo. Rešitve moramo poiskati za pogajalsko mizo,” so sporočili na družbenem omrežju Twitter. Dodali so, da so stavkovne zahteve praktično v celoti izpolnjene.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!