Poklukarjeva velika pričakovanja na področju integracije tujcev

Slovenija 10. Maj 202321:13 2 komentarja
Boštjan Poklukar
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar pričakuje, da bosta nova delovna skupina za integracijo tujcev in delovna skupina za pripravo strategije na področju migracij predstavili dokument z učinkovitimi rešitvami, s katerimi se bo tujcem omogočilo lažje vključevanje v družbo in življenje.

Po tem, ko je vlada prejšnji teden spremenila članstvo v delovni skupini za pripravo migracijske strategije in ustanovila novo delovno skupino za pripravo strategije o integraciji, so se danes sestali člani obeh delovnih skupin. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar pričakuje, da bosta skupini predstavili dokument z učinkovitimi rešitvami, s katerimi se bo tujcem omogočilo lažje vključevanje v družbo in življenje, so danes sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

“Imamo zgodovinsko priložnost, da v Sloveniji končno postavimo temelje za učinkovito integracijo. Zato mora biti naš skupen cilj priprava celovitega dokumenta vseh resorjev in civilne družbe za odprto, vključujočo in demokratično družbo,” je zbrane uvodoma nagovoril Poklukar. Pri tem je nujno obravnavati vse izzive, s katerimi se tujci soočajo, so še poudarili na ministrstvu.

Delovna skupina za integracijo se bo pri pripravi ukrepov za učinkovito integracijo usmerila zlasti na jezikovno integracijo, integracijo na področju izobraževanja, na trg dela, v lokalno skupnost in sodelovanje z diasporami. Strategija bo vključevala akcijski načrt s finančnim okvirom. Delovno skupino vodi državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Tina Heferle, njena namestnica pa je direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj.

Vlada je spremenila tudi sklep o ustanovitvi delovne skupine za pripravo strategije na področju migracij, saj so bile od njene ustanovitve izvedene številne organizacijske in kadrovske spremembe, so pojasnili na ministrstvu. Za novo vodjo delovne skupine je vlada imenovala Heferle, ki je na tem položaju nasledila nekdanjega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Branka Lobnikarja. Za njenega namestnika je vlada imenovala v. d. generalnega direktorja direktorata za migracije Mateja Torkarja.

Heferle je na sestanku povedala, da skupina nadaljuje začrtano delo. Strategija bo imela dva sklopa: strateške cilje, ki bi jim sledile izvedbene aktivnosti. Delovna skupina pripravlja strategijo na področju migracij, ki bo definirala cilje, usmeritve ter ukrepe za učinkovito in celovito upravljanje migracij v Sloveniji, so še sporočili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje