Poletje zastojev: se voznikom tovornjakov obetajo cenejše cestnine?

Slovenija 02. Jun 202313:49 2 komentarja
Gneča
Žiga Živulović jr./BOBO

Na pobudo poslanca SDS, ki vladi predlaga, da bi bila poleti v nočnem času cestnina za voznike tovornjakov nižja, se je odzvala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek.

Poslanec SDS Zvonko Černač je v minulih dneh na vlado naslovil pobudo, da bi bila med 15. junijem in 30. septembrom cestnina za tovorni promet v nočnem času nižja za 50 odstotkov. Prav tako bi prepolovil ceno tedenskih vinjet za osebna vozila, ki bodo uporabljene med 21. in 6. uro.

“V zadnjih mesecih je prometna pretočnost na slovenskih avtocestah močno upadla. Čeprav se turistična sezona še ni začela, se že zdaj vsakodnevno spopadamo z velikimi zastoji, ki niso posledica povečanja obnovitvenih in vzdrževalnih del niti prometnih nesreč,” je po navedbah SDS v poslanski pobudi zapisal Černač.

Po vsej Sloveniji po njegovih besedah stojijo večkilometrske kolone vozil, potovalni časi pa se podaljšajo tudi za uro in več. Zaradi vsega tega nastajata velika gospodarska in osebna škoda, je opozoril v pobudi. Ob tem je izpostavil, da je pred vrati turistična sezona, ko bo na slovenskih cestah tudi več turistov.

“Predlagam, da se med 15. junijem in 30. septembrom za vožnjo po avtocestah v Sloveniji v nočnem času, torej med 21. in 6. uro zjutraj, zniža cestnina za tovorni promet za 50 odstotkov in enako pri nakupu tedenskih vinjet za osebna vozila, ki bodo uporabljene v tem časovnem obdobju,” je zapisal.

Prepričan je, da bi na ta način spodbudili vožnjo v večernih in nočnih urah, kar bi na slovenskih avtocestah pripomoglo k večji pretočnosti dnevnega prometa.

Bratušek o diferenciaciji cen

Na njegovo pobudo se je na današnji novinarski konferenci odzvala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. Kot je povedala, trenutno uredbo usklajujejo z evropskimi pravili, v okviru tega pa bi lahko razmišljali tudi o diferenciaciji cen. “Pa ne le za nočne, ampak tudi za posamezne ure podnevi,” je povedala o cestninjenju tovornjakov.

Povedala je še, da je tudi sama že večkrat predlagala, da bi na območjih z največ zastoji gradbena dela potekala v več izmenah. Po njeni oceni zastoji sicer nastajajo, ker zaradi obnov železnic po vsej Sloveniji več tovora ne morejo dati na vlake.

Celotno izjavo ministrice si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje