Policija nad gasilce zaradi burnega protesta pred parlamentom

Slovenija 02. Mar 202312:18 42 komentarjev
Protest poklicnih gasilcev
Luka Dakskobler/BOBO

Policija po informacijah N1 preiskuje organizatorja in udeležence februarskega protesta poklicnih gasilcev, kar so na PU Ljubljana za N1 tudi potrdili.

Na Policijski upravi Ljubljana vodijo več prekrškovnih postopkov zaradi februarskega shoda poklicnih gasilcev, na katerem so ti zahtevali višje plače in odpravo domnevnih plačnih nesorazmerij v javnem sektorju.

Spomnimo, da so se 16. februarja gasilci, oblečeni v uniforme in opremljenimi z dimnimi baklami, najprej zbrali na Trgu republike pred parlamentarno stavbo. Od tam pa so se podali pred poslopje vlade, kjer so z nagovori, trobljami, dimnimi baklami in glasnim pokanjem sporočili, da imajo dovolj čakanja. Uporabljali so pirotehniko in jo domnevno med nagovorom ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik tudi metali proti njej, zaradi česar jo je policija umaknila.

Ministrica ter obrambni minister Marjan Šarec in državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved so v dneh zatem kritizirali dejanja gasilcev, ti so se branili, da je to posledica dolgoletnega čakanja na prepotrebne spremembe, sodu pa naj bi dno izbila poteza premierja Roberta Goloba, ki je januarja sodnikom in tožilcem mimo vseh postopkov obljubil 600 evrov dodatka (pri zakonodajni podlagi se je nato zataknilo, tako da so tudi sodniki in tožilci ostali brez). Debata o tem je tekla tudi v burnem soočenju gasilcev in sekretarja Medveda v N1 STUDIO.

Na PU Ljubljana zdaj pravijo, da je bil shod prijavljen, zaznali pa so sum kršitev zakona o javnem zbiranju. Policija preiskuje, ali je organizator, to je Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije, izvedel shod v nasprotju z napovedanim programom. Poleg tega vodi prekrškovne postopke zoper posameznike, ki so na shod prinašali predmete ali snovi, ki jih na shod ni dovoljeno prinašati.

Trenutno poteka zbiranje obvestil, tako da postopki še niso končani, so nam pojasnili. Generalni sekretar sindikata David Švarc pravi, da so imeli vsa dovoljenja in da je bil shod prijavljen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje