Policija o napadu na Niko Kovač: Storili bomo vse, da odkrijemo storilca

Slovenija 26. Okt 202214:35 11 komentarjev

Direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač je v torek fizično in verbalno napadel neznanec. Policija je pojasnila, da bo storila vse, kar je v njeni moči, da žrtev zaščitijo. Je pa že odkrila storilca, ki naj bi stal za napadom izpred dveh tednov.

Direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač je v torek fizično in verbalno napadel neznanec. Že drugič v desetih dneh je zaradi napada poiskala pomoč na policiji.

Kot je danes povedal Irfan Beganović, pomočnik načelnice Policijske postaje Ljubljana Center, so po torkovem dogodku opravili pogovor z žrtvijo in očividko. “Po vseh zbranih obvestilih in po razgovoru z odvetnikom smo ugotovili razloge za sum kaznivega dejanja. V tej smeri teče tudi predkazenski postopek,” je dodal. Potrdil je tudi, da so storilca izpred dveh tednov že odkrili in proti njemu začeli vse potrebne postopke. 

“Treba je še poudariti, da tudi preiskava torkovega dogodka poteka z vso intenzivnostjo in storili bomo vse, da bomo tudi v tem primeru odkrili storilca in zadevo sprocesirali do konca. Vsa nasilna kazniva dejanja so za nas nedopustna, skrajno zavržna, zato jih prednostno tudi obravnavamo. Vsi primeri zahtevajo naše takojšnje ukrepanje, intenzivno postopanje in v dobri luči jim namenjamo vse razpoložljive sile, da jih čim prej preiščemo,” je še povedal Beganović. V konkretnih primerih je policija po besedah govornika opravila večkratne razgovore z žrtvijo in z različnimi pričami oziroma očividci, pregledala je več posnetkov videonadzornih kamer, sledijo pa tudi postopki prepoznav oseb po fotografijah. Vse to, da odkrije storilce.

Policija: Naredili bomo vse, da žrtev zaščitimo

Policija je sicer v današnji izjavi še pojasnila, da ima ničelno toleranco do kakršnegakoli nasilja in da vedno takoj pristopi k preiskavi tovrstnih primerov. “Naši začetni ukrepi so v prvi vrsti usmerjeni in namenjeni takojšnji zaščiti žrtve, zavarovanju dokazov in izsleditvi storilca kaznivega dejanja. Zavedamo se pomena svojih nalog in jih tudi dosledno izvajamo. Čeprav je mogoče v javnosti večkrat slišati očitke na delo policije, lahko pojasnim, da so naši postopki vedno temeljiti in v okviru zakonskih pooblastil, prav tako tudi o policijskem delu v okviru veljavnih predpisov obveščamo javnost in oškodovane osebe,” je povedal pomočnik načelnice Policijske postaje Ljubljana Center.

Kot je še pojasnil, policija pri svojem delu varuje podrobnosti iz postopka, ki bi lahko ogrozile preiskavo, taktiko in metodiko njihovega dela ter kar bi lahko onemogočilo izpeljavo podobnih preiskav. “Tega pa si seveda ne želimo, saj je naš cilj preiskati kazniva ravnanja v celoti in storilca ustrezno procesirati,” je poudaril Beganović in dodal, da so na splošno policisti in kriminalisti tisti, ki so prvi seznanjeni o dogodku. Ti pa vedno najprej zberejo prva obvestila o samem dogodku. Na podlagi teh informacij nato udeleženim osebam postavijo še dodatna vprašanja, na podlagi katerih lahko ugotovijo, ali ima dogodek znake kaznivega dejanja ali prekrška.

Beganović je v nadaljevanju sicer poudaril, da je vsaka primer specifičen. “Ne moremo reči, da se postopki vodijo po vnaprej določenem vzorcu. Dejstvo je, da lahko dogodki, kot se je zgodil v  torek, vsebuje tako znake prekrška kot tudi znake kaznivega dejanja. Vendar v vseh tovrstnih primerih policija prioritetno pristopi k obravnavi in zavarovanju dokazov v smeri preiskave kaznivega dejanja. Šele ko ugotovimo, da teh dokazov oziroma znakov kaznivega dejanja ni, zadevo obravnavamo kot prekršek. Policisti in kriminalisti zagotavljamo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da žrtev zaščitimo. Z njimi postopamo še posebej skrbno in občutljivo. Žrtvam ves čas postopka nudimo pomoč, napotimo jih na ustrezne strokovne službe, seznanjamo jih z različnimi oblikami svetovanja. Prav tako imajo pravico do zagovornika, spremstva in do informiranja o našem postopku. V vseh postopkih policija izdela tudi individualno oceno žrtve kaznivega dejanja,” je še dodal.

Maja Koražija, ki je bila med napadom s Kovač, je sicer na današnji novinarski konferenci Inštituta 8. marec opisala incident, v katerega je bila vpletena njegova direktorica. Po njenih besedah sta z Niko Kovač hodili po ulici in se pogovarjali o načrtih, ko je naenkrat z vso silo v direktorico priletel starejši moški. “Tako močno, da je Niko odbilo vame. Nato je moški začel kričati in groziti. Jasno je bilo, da ve, kdo je Nika, da ve vse o njenem življenju. S smrtjo je grozil psu,” je opisala. Medtem ko sta bežali, jima je moški še naprej grozil. ”Na srečo je bila policijska postaja blizu in sva šli (dogodek) prijavit,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje