Policija opozarja: vedno nova in vse več lažnih sporočil v imenu Fursa

Slovenija 16. Nov 202210:12 > 10:33 0 komentarjev
FURS

Policija je te dni med prebivalci zaznala povečano število lažnih elektronskih sporočil, ki jih pošiljajo spletni goljufi in v katerih se predstavijo kot Finančna uprava RS (Furs).

Policija opozarja na povečano število lažnih elektronskih sporočil, ki jih je te dni zaznala med prebivalci. V sporočilih goljufi navajajo, da je prejemnik sporočila upravičen do vračila davka, kar pa ne drži. Na policiji so objavili tudi primer tovrstnega zlonamernega sporočila, poslanega z namenom t. i. ribarjenja (ang. phishing), s pomočjo katerega goljufi pridobivajo podatke.

V elektronskem sporočilu je namreč navedena povezava na stran, ki je v dotičnem primeru videti kot stran Finančne uprave RS, v resnici pa so jo postavili ter jo vzdržujejo spletni goljufi. “Če prejemnik v spletno stran vnese svojo davčno številko, telefonsko številko in v nadaljevanju enkratno geslo za dostop do spletne banke, lahko te podatke spletni goljufi uporabijo za vstop v njegovo spletno banko in mu ukradejo denarna sredstva. Ta sredstva nato običajno nakažejo na transakcijske račune, odprte v tujini,” opozarjajo na policiji.

Uporabnike zato pozivajo, naj bodo pozorni na tovrstna elektronska sporočila ter naj nanje ne odgovarjajo ter ne klikajo na priložene povezave. “Nikakor ne smejo vnašati svojih podatkov, prejeto elektronsko pošto morajo izbrisati, pošiljatelja pa dodati na t. i. listo nezaželene pošte oziroma ga blokirati,” še dodajajo na policiji.

Če so se že zgodile finančne transakcije in je bil prejemnik elektronskega sporočila oškodovan, pa na policiji predlagajo, da zadevo prijavite najbližji policijski enoti ali prek spletne prijave kaznivega dejanja.

Tudi s finančne uprave so sporočili, da jih zavezanci vsak dan že skoraj dva tedna obveščajo o sporočilih, ki naj bi jih dobili of Fursa glede preplačila davka. “Opozarjamo, da gre za poskuse prevare in lažna sporočila. Ne nasedajte in nikamor ne sporočajte ali vpisujte svojih podatkov,” so zapisali.

Dodali so, da so lažna sporočila vsak dan novih oblik in vse bolj dodelana tako, da so vizualno vse bolj podobna pravi celostni grafični podobi finančne uprave. “Vse zavezance ponovno pozivamo, naj bodo skrajno previdni. Gre za prevaro in lažna sporočila,” še opozarjajo.

Posnetek zaslona/FURS
Posnetek zaslona/FURS
Posnetek zaslona/FURS
Posnetek zaslona/FURS
Posnetek zaslona/FURS
Posnetek zaslona/FURS

Kaj storiti, če prejmete takšno sporočilo?

Na Fursu opozarjajo, da tovrstna sporočila izbrišite in nikamor ne vpisujte oziroma ne nikomur ne sporočajte nobenih podatkov. Svoje podatke glede stanja plačil in obveznosti na finančni upravi lahko v vsakem trenutku preverite v eDavkih, še poudarjajo in dodajajo, da se lahko z vprašanji obrnete tudi na njihov klicni center na številko 08 200 1001 (za fizične osebe) in 08 200 1003 (pravne osebe).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!