Policija opozarja na previdnost v gorah

Slovenija 01. Jun 202113:37 > 13:48 0 komentarjev
previdnost v gorah
Slika je simbolična. (foto Žiga Živulovič jr./BOBO)

Tudi v poletnih mesecih med glavno planinsko sezono previdnost v gorah ni odveč. Kljub navidezno lepemu vremenu je v visokogorju še vedno veliko snega, posamezna pobočja pa so lahko tudi poledenela.

Kljub jasnemu in sončnemu vremenu v zadnjih dneh previdnost v gorah ni odveč. Na Policijski upravi (PU) Kranj tako pozivajo, naj planinci ne podcenjujejo trenutnih razmer.

“Trenutno smo v obdobju navidezne idile, ki pa ni tako varna, kot se zdi na prvi pogled. V visokogorju je še vedno veliko snega. Ponekod je ta trd in zbit, posamezna pobočja pa so lahko tudi poledenela,” je pojasnil Bojan Kos s PU Kranj ter dodal, da so nevarni predvsem grebeni, izpostavljena pobočja in brezpotja.

Kar je lepo, ni nujno tudi varno

“Samo ustrezna oprema v trenutnih razmerah ni dovolj. Potrebna je tudi velika previdnost, odločitve znotraj svojih izkušenj in zmožnosti ter neprestano prilagajanje ture razmeram na terenu,” je opozoril Kos in dodal, da družbena omrežja te stvari velikokrat prikažejo drugače, kot so v resničnosti, ter pozabijo na previdnost v gorah. “Kar je lepo, za vsakega ni nujno tudi varno,” je še opozoril.

V gore se tako odpravite vedno v spremstvu vsaj še ene osebe. Če se vseeno na turo odpravite sami, pred odhodom sporočite, kam greste, točno turo, dinamiko vzpona in sestopa ter okvirno uro vrnitve.

Pomembno je tudi vpisovanje v knjižice planinskih koč, saj se tako ob morebitni nesreči in iskanju zmanjša območje reševanja, še opozarjajo na PU Kranj.

Letos se je v slovenskih gorah zgodilo že več smrtnih nesreč. Kot so pojasnili na PU Kranj, so bili usodni predvsem snežni plazovi, padci in zdrsi. Življenje v gorah pa je minuli konec tedna izgubila tudi mlada slovenska planinka, ki so jo s pomočjo policijskega helikopterja sinoči našli na avstrijski strani Dolgih njiv.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!