Policija je pojasnila, kakšne ukrepe bo izvajala ob meji s Hrvaško

Slovenija 27. Sep 202314:45 > 15:59 0 komentarjev

Slovenska policija je zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov južne meje – letos je bilo teh več kot 40 tisoč – zaostrila nadzor ob meji s Hrvaško. Uvedbo ukrepov je pojasnil direktor uprave uniformirane policije Marko Gašperlin.

Kot smo poročali, je slovenska policija zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov južne meje zaostrila nadzor ob meji s Hrvaško.

“Zaradi nedovoljenega prestopa notranjih meja je letos policija obravnavala več kot 41 tisoč oseb,” je razlog za uvedbo ukrepov pojasnil direktor uprave uniformirane policije Marko Gašperlin.

Mobilnim patruljam, ki delujejo v notranjosti države in od vstopa Hrvaške v schengen izvajajo tako imenovane izravnalne ukrepe, so se pridružile še patrulje, ki v bližini nekdanjih mejnih prehodov izvajajo poostrene nadzore. To so za zdaj storili na območjih PU Novo mesto in Koper, kjer podatki policije kažejo na največjo obremenjenost.

Gašperlin je povedal, da so se na vstop Hrvaške v schengen dobro pripravili, tudi z reorganizacijo, da policija dela dobro in da so letos prijeli 275 tihotapcev, več kot 41 tisoč ljudi pa obravnavali zaradi nedovoljenega prehoda meje. “Težava je, da 98 odstotkov prijetih tujcev v postopkih izrazi namero za mednarodno zaščito, kar pomeni, da jih predamo v nadaljnji postopek ministrstvu za notranje zadeve, v azilni postopek. Večina ne počaka na dokončanje postopka,” je povedal Gašperlin in dodal, da jih mora, če samovoljno zapustijo azilne domove in jih policija prime, potem ponovno odpeljati v azilni dom.

S podobnimi težavami se soočajo praktično vse evropske države, kjer so ilegalne migracije “tranzitne”, saj da tujci izrazijo namero za mednarodno zaščito in se tako izognejo vračanju v drugo državo oziroma izvorno državo. Razlog je po Gašperlinovih besedah v EU-zakonodaji, zato si zelo želijo njene spremembe.

gašperlin marko
Uroš Kokol, N1

Vse več migrantov

Nedovoljenih prehodov meje je vse več, še posebej na zahodnobalkanski poti. Težava je slab nadzor na zunanji schengenski meji, predvsem je Gašperlin izpostavil mejo med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino. “Na vseh nivojih EU si prizadevamo za izboljšanje. Slovenska policija je vedno pripravljena aktivno pomagati drugim državam. Do nedavnega smo napotovali kolege v misijo v Makedoniji, zdaj je kar precej slovenskih policistov napotenih prek agencije Frontex, tudi Hrvaški smo ponudili pomoč,” je povedal Gašperlin.

Težava je tudi neusklajena vizumska politika, saj prihajajo državljani Rusije, Kitajske in Turčije zakonito v Bosno in Hercegovino ter Srbijo “kot turisti”, nato pa nezakonito vstopijo v Slovenijo in tu zaprosijo za azil.

Pojasnil je, da lahko policija opravi kontrolo vozila, dokumentov, oseb. “Ni in ne more biti pa to sistematična kontrola,” je poudaril. “Tega ne gre enačiti s ponovno uvedbo mejne kontrole, kakršna je na meji z Avstrijo. Ta po strokovnem mnenju policije tudi ne bi bila učinkovita, saj migranti za svoje poti ne potujejo po glavnih prometnicah,” je dejal Gašperlin. Njegovo izjavo si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

Ali bo treba sčasoma uvesti notranjo kontrolo na meji, kakršna je na meji z Avstrijo oziroma kakršna je bila s Hrvaško pred njenim vstopom v schengen? Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na to vprašanje odgovoril: “Tega ukrepa trenutno nimamo na mizi. Spremljamo situacijo, tudi v drugih državah. Tudi nikoli si nisem mislil, da bom kdaj kot notranji minister zapiral našo zahodno mejo z Italijo,” se je minister spomnil na obdobje epidemije in dodal “nikoli ne reci nikoli”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!