Ponovno nadzor na meji s Hrvaško? Minister Poklukar: “Nikoli ne reci nikoli”

Slovenija 27. Sep 202312:48 > 14:26 12 komentarjev

Potem ko je slovenska policija zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov južne meje zaostrila nadzor ob meji s Hrvaško, je pred kamere stopil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Kot smo poročali, je slovenska policija zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov južne meje zaostrila nadzor ob meji s Hrvaško. Ukrepe za zagotavljanje varnosti in obvladovanje migracijskih tokov je pojasnil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Mobilnim patruljam, ki delujejo v notranjosti države in od vstopa Hrvaške v schengen izvajajo tako imenovane izravnalne ukrepe, so se pridružile še patrulje, ki v bližini nekdanjih mejnih prehodov izvajajo poostrene nadzore.

To so za zdaj storili na območjih PU Novo mesto in Koper, kjer podatki policije kažejo na največjo obremenjenost, je poudaril Poklukar. “Poudarjam, da ne gre za vzpostavljanje notranje kontrole na meji, ampak za okrepljene izravnalne ukrepe,” je pojasnil notranji minister. Osredotočili se bodo na odkrivanje in prijetje tihotapcev in druge čezmejne kriminalitete, ki je na teh območjih še toliko bolj pojavlja. Policisti bodo izvajali nesistematične kontrole. “S temi ukrepi bomo še naprej zagotavljali visoko stopnjo varnosti prebivalkam in prebivalcem Slovenije,” je poudaril Poklukar.

Policijske patrulje so postavljene v Rigoncah pri železniškem nadvozu, Trnovcu pri Metliki in Kalinu pri Obrežju. Za mejnim prehodom Obrežje policija izvaja tudi opazovalno službo. Patrulje stojijo tudi v krajih Rakitovec, Podgorje in Sočerga. Točke nadzora policija prilagaja razmeram, je povedal minister, saj tihotapci ob policijskih kontrolah poiščejo druge poti.

Kaj so izravnalni ukrepi? (Zakon o nadzoru državne meje, 35. člen)

(1) Zaradi ugotavljanja nedovoljenega vstopa, preverjanja zakonitosti bivanja na ozemlju Republike Slovenije ter preprečevanja in odkrivanja nedovoljenih migracij in čezmejne kriminalitete lahko policisti zoper osebo, za katero obstaja utemeljena verjetnost, da naj bi prestopila notranjo mejo, izvajajo izravnalne ukrepe, kot jih določa ta zakon.

(2) Med izravnalne ukrepe spadajo naslednja policijska pooblastila: pregled listin, preverjanje osebe, kontrola osebe ter kontrola prevoznega sredstva in stvari.

(3) Pooblastila v okviru izravnalnih ukrepov izvajajo policisti tako, da naključno in nediskriminatorno preverjajo osebe, ki so prestopile notranjo mejo.

Minister je poudaril, da nobena država ne more problemov migracij reševati sama. Jutri se bo minister udeležil zasedanja notranjih ministrov v Bruslju in se srečal tudi s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem.

Kot smo poročali, je bilo po podatkih policije v obdobju od 1. 1. 2023 do 31. 8. 2023 obravnavanih 36.137 nedovoljenih vstopov v državo (v istem obdobju lani pa 13.601 nedovoljen vstop). Najpogosteje so bili obravnavani državljani Afganistana, Maroka in Pakistana. Zdaj je število preseglo 40 tisoč, je dejal minister Boštjan Poklukar. “V avgustu so šle številke v nebo,” je dodal.

Prepolni azilni domovi

Azilni domovi so prepolni. Na novinarsko vprašanje o tem je Poklukar povedal, da “ni ravno veliko lokalnih skupnosti, ki bi pri teh namestitvah pomagale države”. In še, da se z istimi težavami sooča večina evropskih držav.

Ali bo treba sčasoma uvesti notranjo kontrolo na meji, kakršna je na meji z Avstrijo oziroma kakršna je bila s Hrvaško pred njenim vstopom v schengen? Poklukar je na to vprašanje odgovoril: “Tega ukrepa trenutno nimamo na mizi. Spremljamo situacijo, tudi v drugih državah. Tudi nikoli si nisem mislil, da bom kdaj kot notranji minister zapiral našo zahodno mejo z Italijo,” se je minister spomnil na obdobje epidemije in dodal “nikoli ne reci nikoli.” Njegovo izjavo si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

Zahvalil se je policiji in čestital za njeno delo z nezakonitimi migranti. Dejal je, da glede na število migrantov policija deluje odlično.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje