Policija pred protesti: gibanje bo ponekod omejeno, na shod ne hodite z otroki

Slovenija 12. Okt 202114:39 > 15:41 11 komentarjev
Protesti
Matej Pušnik/Bobo

Pred sredinimi protesti policija poziva k mirnemu izražanju mnenja. Pozvala je k spoštovanju navodil in ukrepov policistov, kot je razpustitev shoda. Protestnikom svetuje, naj na shod ne prihajajo z otroki.

Policisti so pred za sredo napovedanimi protesti udeležence shoda pozvali k mirnemu in strpnemu zborovanju.

Opozorili so, da shod ni prijavljen in ni organizatorja, ki bi poskrbel za varnostne ukrepe. Zato bodo shod varovali policisti. Udeležence shoda so tako pozvali, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov. Napovedali so, da bodo ves čas spremljali dogajanje na območju shoda, ukrepe pa bodo prilagajali varnostnim razmeram in tveganjem. “V primeru morebitnih kaznivih dejanj ali prekrškov bo policija v skladu s svojimi pristojnostmi izvedla vse potrebne ukrepe,” so zapisali na Policijski upravi Ljubljana.

Gibanje na določenih mestih bo zaradi varnosti omejeno. Shod bodo policisti videonadzorovali. Protestnike so opozorili, da na shode in prireditve ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov, kot so pirotehnična sredstva, palice in orodje. Udeležencem policisti svetujejo, naj na shod ne prihajajo z otroki.

Ob hujših in množičnih kršitvah so policisti dolžni ukrepati, so zapisali na policiji. V skrajnem primeru bodo razpustili shod. Pojasnili so, da morajo udeleženci po razpustitvi shoda zapustiti prostor, saj je le na ta način mogoče zagotoviti varno izvedbo naloge in s tem tudi zagotoviti varnost vsem udeležencem shoda.

Ob eskalaciji razmer naj se protestniki umaknejo na varno

Policisti udeležencem svetujejo, naj bodo pozorni na dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali. Izpostavili so recimo metanje nevarnih predmetov, pirotehničnih izdelkov in nevarnih snovi. V teh primerih policisti udeležencem shoda svetujejo, naj se takoj umaknejo na varno po najkrajši poti v smer, kjer ni nasilnih protestnikov.

Tudi v primeru hudih kršitev, zaradi katerih bi morala policija javni shod razpustiti in ukazati izpraznitev prostora shoda, udeležence pozivajo k spoštovanju tega ukrepa. Pojasnili so, da bodo z umikom oz. izpraznitvijo prostora policistom omogočili učinkovito izvedbo njihovih nalog, obenem pa prispevali k čim hitrejši vzpostavitvi javnega reda in miru ter odpravi vseh vrst ogrožanj.

“Policija se zaveda pomena javnega izražanja mnenj in stališč o vprašanjih javnega ali skupnega pomena. Zato organizatorje pozivamo, naj demonstracije prijavijo, udeležence pa pozivamo, naj to pravico uveljavljajo mirno in strpno, v dobrobit vseh, ki so v tistem času na tem prostoru,” so zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje