Policija preiskuje sum pranja denarja prek spletnih strani za zmenke

Slovenija 10. Avg 202106:00 > 09:46 0 komentarjev
Love4emotions, Ukrajina, Slovenija, Hostline
N1

Več povezanih slovenskih podjetij, katerih lastniki so prebivalci Ukrajine, je v davčne oaze nakazovalo milijone evrov. Podjetja naj bi upravljala spletne strani za zmenke, a že lani so sum pranja denarja zaznale banke, zdaj pa jih preiskuje policija.

Po naših informacijah policija preiskuje mrežo slovenskih podjetij, ki so v lasti ukrajinskih državljanov. “Zaradi interesa preiskave in tajnosti predkazenskega postopka vam na zastavljena vprašanja ne moremo podati odgovora,” so se odzvali na policiji.

137 milijonov evrov prihodkov

Po naših informacijah je mrežo sestavljalo enajst slovenskih podjetij, ki so delovala na enak način. Vsa so imela ukrajinske lastnike, za katere na spletu, enako kot za podjetja sama, ni najti kontaktov. Po podatkih iz poslovnega registra so imela med 2018 in 2020 skupno 137 milijonov evrov prihodkov in približno enake odhodke, ki so jih, kot je razvidno iz bilanc, skoraj v celoti porabila za plačilo storitev. Velik del denarja so nakazovala istim podjetjem v davčnih oazah, je razvidno iz objav urada za preprečevanje pranja denarja. Razen denarnih sredstev ta podjetja niso imela nobenega premoženja.

V letih 2019 in 2020 so slovenske banke tem podjetjem zaprle vse račune, ki so jih imela v Sloveniji. Po neuradnih informacijah so to storile, ker so zaznale sume pranja denarja. Kljub temu so podjetja poslovala še naprej, saj so že imela ali pa so na novo odprla številne bančne račune v tujini. Eno od teh podjetji, Aurora kreativne rešitve, ima celo 12 transakcijskih računov pri bankah v Srbiji, Nemčiji, Romuniji, Estoniji, Litvi in Veliki Britaniji.

Očitno so se pristojni v Sloveniji pred kratkim odločili za odločnejše ukrepe. Letos je namreč finančna uprava dvema od teh podjetij, Gritis Techu in Luxor razvoju, zaradi zlorab odvzela identifikacijsko številko za davek na dodano vrednost.

Nekateri podatki kažejo, da so pristojni zaznali (tudi) sum zlorabe sistema davka na dodano vrednost. Od podjetij v tej domnevni mreži je sicer na seznamu davčnih dolžnikov vsaj za zdaj samo Luxor razvoj, ki je imelo v zadnjih treh letih dobrih 13 milijonov evrov prihodkov in za okoli pol milijona evrov manj odhodkov. Na seznam je bilo uvrščeno konec junija, najdemo pa ga med največjimi dolžniki v državi. Uvrščeno je v kategorijo podjetij z dolgom med milijonom evrov in 10 milijoni evrov.

Zadeve niso mogli komentirati ne v bankah, ne na finančni upravi, ne na uradu za preprečevanje pranja denarja.

Slamnati direktorji iz “gostilniške družbe”

Ob naštetih lastnostih imajo ta “ukrajinska podjetja” skupno tudi, da sta vsem pri administrativnih zadevah v Sloveniji pomagali podjetji MSP Center oziroma MSP Office. Ti podjetji sta v lasti družine Gregorčič. Sebastijan, Sandi in Danina Gregorčič so bili tudi zastopniki nekaterih podjetij, ki so v lasti Ukrajincev.

Poleg njih so bili direktorji v teh ukrajinsko-slovenskih podjetjih še nekateri drugi slovenski državljani, vendar ti po naših informacijah o poslovanju podjetij niso vedeli nič. “Direktor sem postal na povabilo Sebastijana Gregorčiča,” nam je dejal eden od teh domnevno slamnatih direktorjev, ki je želel ostati neimenovan. Od podjetja MSP center je prejemal 150 evrov na mesec za administracijo, je še povedal. “Dejansko sem samo uredil formalni sedež tega podjetja ter pobiral pošto,” je dejal. Ukrajinsko lastnico podjetja, v katerem je bil direktor, naj bi srečal samo enkrat. Pozna pa slovenske slamnate lastnike iz drugih podjetij, ki naj bi bila del te mreže. “Gre za gostilniško družbo,” je povedal o njih.

“Zdaj mi je žal, da sem sodeloval. Če bi vedel, da je karkoli sumljivega, seveda ne bi,” je še dodal. Isto naj bi povedal na nedavnem pričanju pred preiskovalno sodnico na celjskem sodišču. “Odvetnik podjetja MSP me je prosil, če je lahko prisoten na zaslišanju, in dovolil sem mu,” je še dejal.

Skrite spletne strani za zmenke

Našemu sogovorniku naj bi Sebastijan Gregorčič dejal, da tudi on o domnevno sumljivih poslih ni vedel nič. Na naše SMS-sporočilo je Sebastijan Gregorčič odgovoril, naj ga pokličemo v ponedeljek, vendar se včeraj na klic ni odzval.

Lani je Gregorčič zatrdil, da se slovensko-ukrajinska podjetja, ki jih je pomagal ustanoviti, ukvarjajo z upravljanjem spletnih strani za zmenke. Navedel je ime ene od teh strani, Love4emotions.com. Nato smo našli še štiri skoraj enake spletne strani: Love4Hearts.com, Love4perfection.com, Loveanddating.com in Lovethawshearts.com.

Love4emotions, Hostline, Ukrajina Love4emotions, Hostline, Ukrajina
N1
Love4emotions, Ukrajina, Slovenija, Hostline Love4emotions, Ukrajina, Slovenija, Hostline
N1
Love4hearts, Hostline, Ukajina Love4hearts, Hostline, Ukajina
N1
Love4perfection, Hostline, Ukrajina Love4perfection, Hostline, Ukrajina
N1
lovethawshearts, Hostline, Ukrajina lovethawshearts, Hostline, Ukrajina
N1

Te strani zdaj niso več dostopne. Ko so delovale, pa so bile sumljive. Njihove nastavitve so bile takšne, da jih je bilo nemogoče najti, če niste vedeli njihovega natančnega URL-naslova. Odpirale so se počasi, to pa je bilo po naših informacijah posledica tega, da so vse delovale na istem strežniku, ki je bil najverjetneje slab.

Na njih je bilo navedeno, da jih upravlja slovensko podjetje Hostline, ki je imelo v zadnjih treh letih 23,5 milijona evrov prihodkov in za okoli 400.000 evrov manj odhodkov. Njegov lastnik in direktor je Sergij Kumurdži s prebivališčem v ukrajinskem mestu Dnipro. Med majem 2017 in februarjem 2020 je bil direktor podjetja tudi Sebastijan Gregorčič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!