Policija svari pred kriptogoljufijami: “Na koncu vsi ostanejo brez denarja”

Slovenija 31. Avg 202312:35 1 komentar
Goljufije
PROFIMEDIA

Mariborski policisti znova beležijo več goljufij z lažnimi obvestili o dobičkih pri investicijah v kriptovalute. Opozarjajo, da so te običajno izvršene tako, da oškodovanec na svoj bančni račun dejansko prejme priliv, ki pa ga goljufi hitro preusmerijo v svoje kriptodenarnice.

Policisti mariborske policijske uprave (PU Maribor) sporočajo, da v zadnjem obdobju znova obravnavajo večje število goljufij z lažnimi obvestili o dobičkih pri investicijah v kriptovalute. Letos so obravnavali že okrog 190 primerov s skupno škodo okoli 5,1 milijona evrov.

“Goljufija poteka tako, da goljufi kličejo na naključne telefonske številke in se lažno predstavljajo kot uslužbenci znanih menjalnic kriptovalut. Oškodovancem običajno v polomljeni slovenščini z vzhodnjaškim naglasom zagotavljajo, da jih v virtualni denarnici čakajo sredstva v višini nekaj tisoč evrov. Pogoj za izplačilo teh sredstev je namestitev programa za oddaljeni dostop (Anydesk) na računalnik oziroma mobilni aparat,” so zapisali mariborski policisti.

Ko oškodovanec goljufom dodeli oddaljeni dostop, storilci začnejo upravljati njegov računalnik, vstopijo v spletno banko in odtujijo ves denar, ki je na voljo na računu.

Ta denar v večini primerov prenakažejo na drug slovenski račun prejemnika, ki je običajno prav tako zaveden in prepričan o zaslužku s kriptovalutami. “Zato obstaja možnost, da bo na vašem računu dejansko priliv sredstev in s tem navidezen dobiček,” so dodatno opozorili na PU Maribor.

“Toda na koncu vsi v shemi ostanejo brez denarja, saj goljufi sredstva z bančnih računov nakažejo v kriptodenarnice, ki jih imajo pod nadzorom, zato do njih ni več mogoče dostopati,” so opozorili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje