Policija ta teden poostreno nad voznike avtobusov in tovornjakov

Slovenija 08. Maj 202308:56 1 komentar
policija, nadzor, avtobus, tovornjak
Srdjan Živulović/BOBO

Policija bo ta teden preverjala voznike avtobusov in tovornjakov. Policisti bodo pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, na psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost.

Policisti bodo z agencijo za varnost prometa ta teden izvajali preventivno akcijo za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov. Poostren nadzor bo pod imenom Truck & Bus v večini evropskih mest potekal do 14. maja.

Policija bo ob rednem delu prednostno izvajala nadzor nad tovornim in avtobusnim prometom na avtocestah, hitrih cestah in avtobusnih postajališčih po vsej državi. Pri tem bo nadzor tovornih vozil izvajala s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah, so navedli v policiji.

Policija bo pozorna na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, na psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost.

Policisti, ki so prvi del te akcije izvedli v februarju, voznike pozivajo, naj bodo odgovorni. Kot navajajo, so najpogostejši vzroki prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki tovornih vozil in avtobusov, nepravilni premik z vozilom, nepravilna stran in smer vožnje ter neupoštevanje pravil o prednosti.

V prvih štirih mesecih je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 849 voznikov tovornih vozil. Dva voznika sta umrla, dva sta bila huje telesno poškodovana, 24 pa lažje. V tem obdobju je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 95 voznikov avtobusov.

Vozniki tovornih vozil so letos naredili več prekrškov, do konca aprila kar 16.278, kar je 15,8 odstotne točke več kot v enakem obdobju lani. Najpogostejše kršitve so bile povezane s prekoračitvijo hitrosti. Povzročili so 62 odstotkov vseh nesreč, v katerih so bili udeleženi. Tudi pri voznikih avtobusov, ki so letos naredili za četrtino več prekrškov kot lani, je bila najpogostejša kršitev prekoračitev hitrosti. Povzročili pa so 44 odstotkov vseh nesreč, v katerih so bili udeleženi, so sporočili z agencije.

Javna agencija RS za varnost prometa bo v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, Obrtno zbornico Slovenije ter partnerji v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem 13. maja za voznike tovornih vozil in avtobusov pripravila brezplačni dogodek s predavanji in praktičnimi delavnicami na poligonu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.