Policijskima sindikatoma plačilo za 20.000 ur sindikalne dejavnosti letno

Slovenija 25. Avg 202219:18 0 komentarjev
Policija
Žiga Živulovič jr./BOBO

Vlada je ministrico Tatjano Bobnar pooblastila za podpis začasnega dogovora s policijskima sindikatoma, ki bo njunim sindikalnim zaupnikom zagotavljal fond plačanih ur v obsegu 20.000 ur letno za sindikalno dejavnost. Gre za enako število ur, kot sta jih sindikata doslej porabila povprečno na leto, piše v sporočilu po seji vlade.

Vlada je ob tem ugotovila, da je prejšnje vlada z obema policijskima sindikatoma začela spor o statusu sindikalnih zaupnikov, ki delujejo v stalnih organih sindikata. To je sprožilo vložitev dveh kolektivnih delovnih sporov zaradi različnih interpretacij določb kolektivne pogodbe. S tem je bil ogrožen socialni dialog med ministrstvom, policijo in policijskimi sindikati, je sporočilo notranje ministrstvo.

Na podlagi začasnega dogovora bo vsakemu sindikatu zagotovljen fond plačanih ur v obsegu 20.000. To je enako število ur, kot sta jih sindikata v povprečju letno porabila v obdobju med letoma 2015 in 2021.

Glede porabe ur se bosta sindikata in delodajalec usklajevala vsake štiri mesece, delodajalca pa bosta enkrat mesečno obveščala o dejanski porabi ur.

Začasni dogovor se za nemoteno opravljanje sindikalnega dela sklene do sklenitve aneksa h Kolektivni pogodbi za policiste, oziroma največ šest mesecev, pri čemer lahko katerakoli stran v tem času od dogovora odstopi. Aneks bo celovito urejal področje fonda plačanih ur za sindikalno delo za sindikalne zaupnike, ki delujejo v stalnih organih policijskih sindikatov, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!