V občini Velike Lašče več kot 40 konj našli v “grozovitih razmerah”

Slovenija 09. Maj 202211:23 > 12. Maj 2022 07:48 5 komentarjev
konj
Fotografija je simbolična (Vir: PROFIMEDIA)

Policisti v občini Velike Lašče preiskujejo sum kaznivega dejanja neprimernega ravnanja z domačimi živalmi. Obvestilo so prejeli v petek, informacije še zbirajo, o ugotovitvah pa bodo obvestili državno tožilstvo. Društvo za zaščito konj je na Facebookovi strani zapisalo, da so policisti in inšpektorji v "grozovitih razmerah" našli več kot 40 konj.

O sumu neprimernega ravnanja z domačimi živalmi v občini Velike Lašče so bili policisti obveščeni v petek nekaj pred 9. uro, so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana. Na terenu so zaznali sume kaznivih dejanj zoper okolje, prostor in naravne dobrine. Pristojni organi naj bi na kraju našli več kot 40 konj v grozovitih razmerah, nekaj celo poginulih, je v objavi na Facebooku navedlo Društvo za zaščito konj. Kot je dodalo, naj bi živali do trebuhov stale v iztrebkih in urinu.

Posredovali so tudi inšpektorji Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kot so pojasnili v Društvu za zaščito konj, je zadeva zelo obsežna. “Tu niso samo konji, so tudi govedo in prašiči,” so zapisali.

“Živali so pri omenjenem lastniku že več kot deset let v nepredstavljivo groznih razmerah, velikokrat brez pravilne prehrane (hranjeni so s krompirjem, kolerabo, čebulo, lubenicami in ostanki sadja in zelenjave), brez veterinarske oskrbe in v primeru bolezenskih znakov velikokrat končajo v klavnici, ki jo ima lastnik,” so zapisali v društvu. “Prašiče, ki jih kolje večkrat letno, priveže na bager in jim prereže vrat,” so ravnanje lastnika živali še opisali v društvu.

Lastnik naj bi po navedbah društva tudi nenadzorovano redil prašiče. Živali naj bi zaradi neustrezne ograde in pomanjkanja hrane pogosto pobegnile s posestva in po vasi iskale hrano, konji so v Kočevju povzročili tudi prometno nesrečo.

Konjev nihče ne more prevzeti

Živali po navedbah društva še niso odvzeli, saj tako velikega števila živali ne more prevzeti nihče, država pa nima svojih hlevov, kamor bi te živali lahko urgentno, vsaj začasno, odpeljala in nastanila. V društvu bi jih sicer lahko sprejeli, a bi potrebovali takojšnjo pomoč pri vzdrževanju pašnih ograj, prav tako nimajo dovolj krme, opozarjajo tudi na druge visoke stroške. Vzdrževanje tolikšnega števila konj po navedbah društva stanje najmanj 3.000 evrov na mesec.

Stanje naj bi bilo takšno že deset let, institucije niso ukrepale

V Društvu za zaščito konj trdijo, da so o zanemarjanju teh živali že več kot deset let obveščene “čisto vse možne institucije, ki pa ne ukrepajo”. Stanje živali se po besedah društva trajno slabša, saj inšpekcija naj ne bi redno prihajala na kontrolne obiske. Razlog za to naj bi bil, da je “lastnik teh živali glasen, verbalno nasilen” in “se mu večina pristojnih izogiba”. O neprimernem ravnanju z živalmi naj bi bil po navedbah društva obveščen tudi župan občine Velike Lašče, ki pa ni ukrepal.

“Prav tako so bili o vsem obveščeni tudi ljubljanski inšpektorat, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) ter ministrstvo za okolje, saj je poleg problema z živalmi težava tudi z urejenostjo gnoja, varovanjem podtalnice in mnogimi drugimi okoljskimi zadevami,” so še zapisali na Facebookovi strani.

Ministrstvo za okolje nam je odgovorilo, da za zadevo ni pristojno in je zato vse pritožbe posredovalo kmetijskemu ministrstvu. Tamkajšnji inšpektorat je za N1 potrdili, da so v letu 2016 na tem območju obravnavali kršitve zaradi prekomerne paše kmetijskih zemljišč in s posledične degradacije kmetijskih zemljišč ter neprimerno skladiščenje živinskih gnojil na kmetijskih zemljiščih. UVHVVR je za N1 potrdila, da je dogodek, ki ga preiskuje policija, res primer, ki so ga opisali v Društvu za zaščito konj. Več o tem, kaj so dejali, lahko preberete v članku: 40 zanemarjenih konjev po posredovanju inšpektorjev preselili na večji pašnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje