Položnice za elektriko bodo že decembra nižje

Gospodarstvo 16. Nov 202316:18 2 komentarja

Vlada je na današnji seji sprejela uredbo, s katero je spremenila način določanja in obračunavanja prispevkov za elektriko. Položnice za gospodinjstva bodo tako že za mesec november in vse do konca leta 2024 nižje za okoli deset odstotkov.

Vlada je potrdila spremembo uredbe o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije. Sprememba uredbe omejuje vpliv energetske draginje na denarnice ljudi.

Vlada je tako znižala stroške za gospodinjske odjemalce predvsem z namenom omilitve energetske draginje. Kot je ob predstavitvi dejal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, ima uredba tudi makroekonomski vidik, saj bo vplivala na nižanje inflacije. “To pomeni, da se bo maloprodajna cena elektrike v košarici inflacije za indeks cen življenjskih potrebščin za leto 2023, ki za zdaj predstavlja 3,3 odstotka, po naših pričakovanjih znižala,” je dejal.

Po besedah ministra gre za začasen ukrep, na podlagi katerega gospodinjski odjemalci od 1. novembra 2023 do 31. decembra 2024 ne bodo plačevali prispevka za zagotavljanje omenjenih podpor. To pomeni, da bodo računi za električno energijo že za mesec november nižji.

Štiričlanska družina bo letno prihranila več kot 100 evrov

Prihranek na položnicah bo znašal okoli deset odstotkov. Znesek na položnici povprečnega odjemalca s porabo 4.035 kWh na leto ob polnem prispevku trenutno v povprečju znaša 70,34 evra. Z uredbo, ki jo je danes sprejela vlada, pa se bo znesek na položnici znižal za 6,31 evra, kar pomeni prihranek 76 evrov na leto.

Pri večjih odjemalcih z letno porabo 10 tisoč kWh – k tem se šteje povprečna štiričlanska družina s toplotno črpalko ali podobnim večjim porabnikom energije – trenutni znesek na mesečni položnici povprečno znaša 159,07 evra. Z ukrepom se bo znesek na položnici znižal za 9,02 evra mesečno, kar na letni ravni pomeni prihranek za več kot 108 evrov.

Tudi pri manjših odjemalcih z letno porabo približno 1.500 kWh bo prihranek znašal med 9 in 10 odstotki. Pri teh odjemalcih znesek na mesečni položnici trenutno v povprečju znaša 27,65 evra, z uredbo pa se bo znesek znižal za okoli 2,7 evra mesečno. Letni prihranek bo znašal okoli 32 evrov.

“To pomeni, da vlada nadaljuje z mehkimi ukrepi in blažitvijo energetske draginje, breme višjih cen pa znova prevzema nase in s tem omejuje vpliv draginje za denarnice ljudi,” je dejal minister Kumer.

Ob tem je izpostavil še vpliv ukrepa na znižanje inflacije. “V septembru smo prispevek za obnovljive vire energije zvišali s 50 na 100 odstotkov. Takrat je Statistični urad Republike Slovenije po svoji metodologiji izračunal 0,9 odstotne točke dviga inflacije na mesečni ravni. Če torej verjamemo tej metodologiji, pomeni znižanje prispevka s 100 odstotkov na nič že v novembru pozitiven vpliv na znižanje inflacije za vsaj toliko, če ne še več,” je zaključil.

infografika - prihranek elektrika
Foto: Vlada RS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje