Pomembni obisk: nove priložnosti tudi za Slovenijo

Gospodarstvo 19. Apr 202415:43 0 komentarjev
Thierry Breton in Robert Golob
Foto: družbeno omrežje X/@EKvSloveniji

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton se te dni mudi v Sloveniji, kjer se je med drugim srečal s premierjem Robertom Golobom in z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom. Beseda je tekla predvsem o razvoju Slovenije kot pomembne industrijske lokacije v EU in ohranjanju konkurenčnosti evropskega trga.

Thierry Breton, evropski komisar za notranji trg, je na dvodnevnem obisku v Sloveniji. V četrtek se je srečal z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem in si med drugim v Ajdovščini ogledal prostore izdelovalca brezpilotnih letalnikov C-Astral, danes pa je imel na dnevnem redu med drugim pogovore s predsednikom vlade Robertom Golobom in ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom.

Slovenija se razvija kot pomembna industrijska lokacija v EU, tako kot številne druge članice pa se sooča z izzivom ohranjanja konkurenčnosti, sta po delovnem srečanju v Ljubljani poudarila Breton in Han.

Kot je po današnjem delovnem srečanju v okviru Bretonovega obiska v Sloveniji dejal minister za gospodarstvo, turizem in šport Han, ceni komisarjevo razumevanje pomena industrije za Evropo. Za Slovenijo je še posebej pomembna, v pogovoru pa sta izpostavila predvsem farmacevtsko in avtomobilsko panogo. “Vsi vemo, kakšni izzivi so pred nami za povečanje konkurenčnosti. Med drugim je pomembno, da znanje ostane zgoščeno v Evropi,” je dejal Han.

Breton je poudaril, da se zaveda pomena industrijskega sektorja za Slovenijo. Pozdravil je tudi njen dobro razvit ekosistem za privabljanje investicij, kar je pomembno tudi z vidika zelenega in digitalnega prehoda.

Veseli ga, da Slovenija prepoznava pomen notranjega trga EU, od katerega ima številne koristi. “70 odstotkov slovenskega izvoza je namenjenega na notranji trgu EU,” je poudaril.

Izzivi na področju ohranjanja in krepitve konkurenčnosti so po njegovih besedah skupni vsem državam EU. “Predvsem je pomembno, da zagotovimo pošteno konkurenco,” je dejal. “Pri vsaki tranziciji moramo paziti, da nikogar ne pustimo zadaj,” pa je dodal glede izzivov zelenega prehoda in napovedal polno podporo Sloveniji pri spopadanju s temi izzivi.

Kot je povedal Han, bosta s komisarjem govorila tudi o poročilu o prihodnosti notranjega trga, ki ga je pripravil predsednik Inštituta Jacquesa Delorsa Enrico Letta. V imenu Slovenije se bo zavzel za enakopravnost in zaščito manjših držav, je napovedal.

Tudi Breton je poudaril, da enakopravnost članic EU ne sme biti pod vprašajem. To velja tudi za uspeh inovativnih podjetij, ki se soočajo z vse ostrejšo konkurenco iz držav zunaj EU in zato potrebujejo spodbudno poslovno okolje. “Zato je po našem mnenju zelo pomembno, da imajo države EU enako zakonodajo na tem področju,” je dodal.

Tudi z Golobom o industrijski politiki, konkurenčnosti in notranjem trgu EU

Še pred tem se je Breton srečal tudi s slovenskim predsednikom vlade Robertom Golobom. Komisar in premier sta govorila o novi industrijski politiki EU in naporih za povečanje produktivnosti, konkurenčnosti in gospodarske rasti ter o prihodnosti notranjega trga EU, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Pri tem so spomnili, da gre za drugi obisk komisarja v Sloveniji v zadnjem letu dni. Med tistim aprila lani je bil poudarek na obrambni industriji.

Golob in Breton sta danes po pojasnilih iz premierjevega kabineta izmenjala poglede glede četrtkove razprave na zasedanju voditeljev držav in vlad članic EU o krepitvi notranjega trga EU, med katero so se voditelji med drugim zavzeli za nov dogovor na področju konkurenčnosti EU in večjo pritegnitev zasebnega kapitala v naložbe za rast.

Komisar in predsednik vlade sta se strinjala, da sta krepitev produktivnosti in konkurenčnosti bistvenega pomena za rast evropskega gospodarstva, pri čemer je ustrezno pozornost treba nameniti tudi malim in srednje velikim podjetjem. Slednje je za Slovenijo kot industrijsko in izrazito izvozno naravnano gospodarstvo, močno vpeto v notranji trg EU, velikega pomena, so zapisali v premierjevem kabinetu.

Nova industrijska politika EU, ki odgovarja na spremenjene globalne razmere in izzive zelenega ter digitalnega prehoda, po njihovih navedbah prinaša nove priložnosti tudi za Slovenijo, tako na področju zelene mobilnosti kot vesoljske, obrambne in drugih panog. Bretonov obisk je tako namenjen tudi preučitvi možnosti vključevanja slovenskih podjetij v skupne evropske projekte, so še navedli v Golobovem kabinetu.

Podobne teme je Breton načel tudi v pogovorih s Hanom, skupaj pa so komisar, premier in minister sodelovali tudi na slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za nov razvojni center na področju bioloških podobnih zdravil, ki ga bo v Ljubljani zgradil švicarski farmacevtski velikan Sandoz.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!