Pomembna informacija za nosečnice: “Številne tega sploh ne vedo”

Slovenija 05. Mar 202409:26 0 komentarjev
NOSEČNICA, PREGLED
Foto: PROFIMEDIA

Marsikatera ženska ne ve, da jo lahko že v nosečnosti obišče patronažna sestra in še pred porodom pomaga s pripravami na prihod novorojenčka. Kakšne so prednosti obiska in kako poteka?

“To ni nič novega, ampak nosečnice tega sploh ne vedo,” pravijo v Zdravstvenem domu Ljubljana (ZDL). Vsaki nosečnici v tretjem trimesečju namreč pripada en obisk patronažne sestre. Po informacijah ZDL pa se zanj odloči le približno petina žensk, je za N1 povedala vodja komisije za patronažno varstvo in patronažna sestra v ZDL Urška Pospiš.

Kakšne so prednosti patronažnega obiska v nosečnosti? Prva je zagotovo, da starši že pred prihodom novega družinskega člana izvejo, katere stvari pridejo prav po porodu. “Tako možu ne bo treba že prvi dan teči v trgovino po stvari, na katere nista pomislila,” pravijo v ZDL.

Pospiš je opisala, da pari ob pripravi na porod najpogosteje pozabijo na nakup katerega od osnovnih pripomočkov, na primer fiziološke tekočine in zložencev, s katerimi se čisti popek novorojenčka. “Mamice se po navadi založijo s kremami in drugimi pripomočki, ki niso tako bistveni, na pomembne pa pozabijo,” je dejala.

Obisk ima tudi druge prednosti. Patronažna sestra lahko staršem svetuje glede zdravstvene oskrbe v času nosečnosti, na primer o primerni prehrani, gibanju, pa tudi spremembah v čustvovanju. Paru svetuje glede možnosti vključevanja v šolo za starše in ga spodbuja pri sprejemanju odločitve za dojenje v času nosečnosti.

Starša tudi seznani z znaki, da se je začel porod. “Obenem pa nosečnice, sploh če še niso rodile, pomirim in povem, kako bo potekal dan v porodnišnici. Povem jim tudi, naj ne skrbijo, če ne bodo vsega obvladale prvi dan, ker jih bom ob prihodu domov spet obiskala.”

“Vsem je lažje”

Patronažne sestre ob obisku v nosečnosti bodočim mamam že vnaprej povedo, kako je s kopanjem dojenčka, oblačenjem in spanjem. “Na začetku starši nimajo občutka glede oblek – ali novorojenčka oblečejo preveč ali pa premalo,” je povedala Pospiš in dodala, da se pogovorijo tudi, kako dojenčka pripeljati domov.

Pozitivna stran obiska patronažne sestre na domu je tudi, da se porodnica in sestra že vnaprej spoznata. Ista patronažna sestra namreč žensko večkrat obišče tudi po porodu. “Njim je veliko lažje, ker vedo, kdo jih bo obiskal v prvih dneh po porodu, nam pa tudi, ker mamico vnaprej spoznamo,” je pristavila Pospiš.

Po porodu mami in novorojenčku skupaj v osnovi pripada še šest obiskov patronažne sestre. Štirje v prvem mesecu po porodu, eden približno 4 do 5 mesecev po porodu, zadnji pa pred otrokovim vstopom v vrtec okoli 11. meseca starosti. V prvem mesecu po porodu obstaja tudi možnost treh dodatnih obiskov za novorojenčka, ti so nekoliko krajši. V povprečju obisk patronažne sestre traja 45 minut, je povedala Pospiš.

Informacije o patronažni službi dobite pri osebnem zdravniku ali na spletni strani zdravstvenega doma. Patronažna sestra se pri preventivnem pregledu nosečnice na domu praviloma najavi po telefonu, piše na spletni strani ZDL.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!