Pomembna novost za tiste, ki imate novo osebno izkaznico: kaj vse bo omogočala?

Slovenija 17. Okt 202213:04 10 komentarjev
biometrična osebna izkaznica
Ministrstvo za notranje zadeve

Ministrstvo za javno upravo je danes po pošti začelo pošiljati aktivacijske kode vsem, ki so po 28. marcu dobili biometrično osebno izkaznico. Aktivacija izkaznic je namreč potrebna, če jo želijo državljani uporabljati za elektronske storitve in podpisovanje.

Vsi državljani Slovenije, ki so po 28. marcu pridobili novo biometrično osebno izkaznico, bodo te dni po pošti prejeli začetna gesla za aktivacijo elektronske osebne izkaznice in nastavitev kode PIN, so sporočili z ministrstva za javno upravo. S tem bodo lahko začeli uporabniki elektronsko osebno izkaznico uporabljati tudi za prijavo v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje.

Začetna gesla za aktivacijo in nastavitev kode PIN bodo skoraj 300.000 uporabnikom začeli pošiljati danes, prvi jih bodo prejeli predvidoma v torek. Odslej pa bo geslo za aktivacijo vsak, ki bo naročil novo osebno izkaznico, prejel po pošti nekaj dni po prejemu izkaznice.

Državljani bodo lahko elektronsko osebno izkaznico uporabljali za prijavo v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje. Njena uporaba v elektronskih storitvah, ki za prijavo uporabljajo SI-PASS, bo možna takoj, prilagoditev ostalih elektronskih storitev pa bo izvedena postopoma, so še dodali na ministrstvu.

Če boste novo osebno izkaznico uporabljali za prijavo v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje, jo je treba pred prvo uporabo aktivirati (to storite samo enkrat in za to potrebujete enkratno geslo, ki ga prejmete po pošti oz. prevzamete na upravni enoti). Ko osebno izkaznico aktivirate, začetnega gesla ne potrebujete več. Za redno uporabo si namreč v postopku aktivacije nastavite svojo kodo PIN. To boste uporabljali pri prijavi v elektronske storitve in pri elektronskem podpisovanju.

Kot so pojasnili na ministrstvu, bo uporaba kartice možna z uporabo čitalnika pametnih kartic in programske opreme IDProtect Client na operacijskih sistemih Windows in Mac. V kratkem pa naj bi bila na voljo tudi mobilna aplikacija na pametnih telefonih, ki bo čitalnike nadomestila. Mobilna aplikacija bo dostopna v trgovinah App Store, Google Play in App Gallery.

Kako poteka aktivacija biometrične elektronske osebne izkaznice

Najprej uporabnik na svojo napravo namesti programsko opremo eOIActivator. Nato osebno izkaznico vstavi v čitalnik pametnih kartic in v predivideno polje vnese začetno geslo ter kodo CAN, ki je navpično natisnjena ob desnem robu na sprednji strani osebne izkaznice. Nato si lahko uporabnik nastavi svojo kodo PIN in s tem aktivira izkaznico.

Ministrstvo za javno upravo opozarja še, da če uporabnik pred aktivacijo izgubi začetno geslo, lahko elektronsko osebno izkaznico še vedno aktivira s kodo PUK. To lahko prejme s tem, da vloži zahtevek na upravni enoti. Aktivacija elektronske osebne izkaznice oziroma prva nastavitev kode PIN se naredi zgolj enkrat. Aktivirane elektronske osebne izkaznice ni mogoče ponovno aktivirati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje