Takšna je nova biometrična osebna izkaznica

Slovenija 29. Mar 202212:41 > 13:45 2 komentarja
biometrična osebna izkaznica
Ministrstvo za notranje zadeve

Staro osebno izkaznico je nadomestila nova, biometrična osebna izkaznica. Z njo bo mogoče tudi elektronsko podpisovanje. Če imate staro osebno izkaznico, ki je še veljavna, je ni treba zamenjati.

Od včeraj je mogoče oddati vlogo za izdajo biometrične osebne izkaznice. Vlogo lahko vložite osebno na katerikoli upravni enoti ali na kateremkoli slovenskem diplomatskem predstavništvu ali konzulatu v tujini. Praviloma je izdelana in predana na pošto v petih delovnih dneh od oddaje vloge, pojasnjujejo na notranjem ministrstvu.

Stare osebne izkaznice ni treba zamenjati

Če imate staro osebno izkaznico, ki je še veljavna, je ni treba zamenjati. Vse veljavne osebne izkaznice se namreč lahko uporabljajo do poteka njihove veljavnosti. To velja tudi za osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70. letu starosti.

Biometrična osebna izkaznica je vizualno drugačna od dosedanjih, vsebuje več kot 45 grafičnih zaščitnih elementov, med drugim fotografijo v treh različnih tehnikah izdelave, pojasnjujejo na notranjem ministrstvu. Je pa tudi nosilka nekaterih sredstev elektronske identifikacije.

Prikaz sprednje in zadnje strani biometrične osebne izkaznice

biometrična osebna izkaznica
Ministrstvo za notranje zadeve
biometrična osebna izkaznica
Ministrstvo za notranje zadeve

Biometrična osebna izkaznica: kakšne so novosti


– Nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva prstna odtisa. Prstna odtisa se odvzameta državljanom po 12. letu starosti.
– Čip vsebuje tudi kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in sredstvi elektronske identifikacije visoke in nizke ravni zanesljivosti. To velja za osebe od dopolnjenega 12. leta starosti.
– Osebna izkaznica vsebuje QR-kodo (črtna koda v obliki abstraktnega črno-belega diagrama), ki omogoča preverjanje veljavnosti na portalu e-Uprava in s tem povečuje pravno varnost (veljavnost lahko preverjajo notarji, banke, zavarovalnice in podobno v Sloveniji in tujini).
– Državljanu omogoča elektronsko identifikacijo in avtentikacijo za dostop do elektronskih storitev ter elektronsko podpisovanje.
– Na novi osebni izkaznici naslov prebivališča posameznika vsebuje tudi pošto in poštno številko, dodan je tudi podatek o državi in kraju rojstva.
– Predvidoma osem mesecev po začetku izdaje biometričnih osebnih izkaznic bo z biometrično osebno izkaznico mogoča tudi uporaba v sistemu zdravstvenega zavarovanja. Na podoben način kakor s kartico zdravstvenega zavarovanja bo mogoče uveljavljati zdravstvene storitve pri zdravstvenih delavcih in zavodih z elektronsko identifikacijo.

Biometrična osebna izkaznica bo veljala tri leta za otroke, mlajše od treh let, pet let za državljane, stare od tri do 18 let, in deset let za državljane, stare od 18 do 70 let. Po dopolnjenem 70. letu starosti pa državljanu izdajo biometrično osebno izkaznico s trajno veljavnostjo.

Biometrična osebna izkaznica bo dražja za dobrih deset evrov

Za biometrično osebno izkaznico z veljavnostjo deset let (ali trajno) je treba odšteti 29,53 evra, kar je dobrih deset evrov več, kot je bilo treba odšteti za staro. Otroška osebna izkaznica za otroke do tretjega leta starosti stane 22,27 evra, za starost od tri do 12 let 24,07 evra, za starost od 12 do 18 let pa 24,93 evra.

Več o biometrični osebni izkaznici preberite na spletnih straneh ministrstva za notranje zadeve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje