Pomiritveni kongres SD. V tekmo za podpredsednika tudi minister Jevšek

Slovenija 05. Okt 202218:45 1 komentar
Predsednica SD Tanja Fajon
Žiga Živulović jr./BOBO

Na sobotnem kongresu SD pomembnejših pretresov ni pričakovati. Nezadovoljstvo zaradi slabega rezultata na državnozborskih volitvah je v stranki nekoliko splahnelo, edina kandidatka za njeno vodenje je sedanja predsednica Tanja Fajon. Med bolj zanimivimi volilnimi dogajanji na kongresu bi tako lahko bilo odločanje o novem glavnem tajniku stranke, saj se Dejan Levanič, ki je to mesto zasedal kar osem let, za ponovno kandidaturo ni odločil. Na kandidatni listi za dva podpredsednika in dve podpredsednici Socialnih demokratov so štirje kandidati in štiri kandidatke, število kandidatov pa naj bi se na kongresu povečalo. Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek je namreč za N1 potrdil, da se namerava s pisno podporo delegatk in delegatov podati v tekmo za podpredsednika stranke.

Po dogovoru v SD, da je Tanja Fajon edina kandidatka za vodenje stranke, na sobotnem kongresu Socialnih demokratov na Ptuju pomembnejših pretresov ni pričakovati. K zmanjšanju nezadovoljstva, ki je bilo po slabem rezultatu na državnozborskih volitvah v SD močno prisotno, sta poleg vstopa stranke v vlado v zadnjih dneh znatno prispevala vključitev evropskega poslanca iz vrst SD Milana Brgleza v tekmo za predsednika države  in približevanje lokalnih volitev. Nanje se namreč Socialni demokrati intenzivno pripravljajo; želijo si, da bi te pripomogle k celjenju ran, ki so jim jih zadale državnozborske volitve. V SD tudi napovedujejo, da bo k pomiritvi prispeval sobotni kongres, na katerem naj bi “zbrali energijo in dokončno izvedli premik od neoliberalizma h krepitvi razvojne in socialne vloge države”.

Med bolj zanimivimi volilnimi dogajanji na kongresu bi utegnilo biti odločanje o novem glavnem tajniku stranke. S tega mesta se namreč po osmih letih poslavlja Dejan Levanič. Kot pravi, je v dveh mandatih na tem mestu od sebe dal največ, kar je lahko dal. Tudi zaradi slabšega rezultata na državnozborskih volitvah, kot ga je SD pričakovala, pa je po njegovi oceni čas za spremembo na položaju glavnega tajnika in za novo energijo v stranki.

Levanič bo kratek čas, predvidoma do začetka januarja, še zaposlen na stranki: pomagal ji bo pri lokalnih volitvah, vodi pa tudi volilni štab kandidata za predsednika države Milana Brgleza. Kam se namerava podati potem, še ne razkriva. Kot poudarja, se odloča med nekaj opcijami, da pa “ne gre za nič pretresljivega”. Ob tem odhajajoči glavni tajnik dodaja, da bo tudi v prihodnje pri vsebinskih vprašanjih pripravljen pomagati Socialnim demokratom.

Za njegovega naslednika se potegujeta dva kandidata: sekretar SD Ljubljana Klemen Žibert in kranjski podžupan Janez Černe. V stranki prevladuje ocena, da ima več možnosti za izvolitev Žibert, ker pa je sestava delegatov na kongresih SD zelo zapletena, tudi drugačnega razpleta povsem ne izključujejo. Po besedah nekaterih naših sogovornikov naj bi bil končni rezultat odvisen tudi od tega, kako odločno bo v podporo Žibertu stopila centrala stranke.

V soboto bodo izvolili tudi dva podpredsednika in dve podpredsednici Socialnih demokratov. Za mesti podpredsednice se potegujejo štiri kandidatke: Meira Hot, Mija Javornik, Dominika Švarc Pipan in Zdravka Vasiljević Rudonić. Statut stranke sicer določa, da se lahko kandidatna lista na samem kongresu še razširi, če dodatnega kandidata oziroma kandidatko pisno podpre najmanj tretjina navzočih delegatk in delegatov. Vendar pa naši sogovorniki iz SD ne pričakujejo, da bi se v tekmi za mesti podpredsednice stranke pojavila še kakšna kandidatka. Tako napovedujejo, da bosta na to strankarsko funkcijo po vsej verjetnosti izvoljeni podpredsednica državnega zbora Meira Hot in pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je že sedaj podpredsednica SD.

Aleksander Jevšek
Bor Slana/ Bobo

Bolj pestro dogajanje pa se napoveduje pri odločanju o dveh podpredsednikih Socialnih demokratov. Po tem, ko se je kandidaturi za to strankarsko funkcijo odpovedal kandidat za predsednika države Milan Brglez, so ostali v igri še štirje kandidati: ajdovski župan Tadej Beočanin, evropski poslanec in sedanji podpredsednik SD Matjaž Nemec, nekdanji poslanec Franc Trček in aktualni poslanec Damijan Zrim. Naši sogovorniki ocenjujejo, da imata med njimi največ možnosti za izvolitev Nemec in Beočanin. To pa bi se utegnilo spremeniti, saj se namerava, kot je potrdil za N1, v tekmo za podpredsednika stranke s podpisi delegatov na kongresu podati minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter nekdanji župan Murske Sobote Aleksander Jevšek.

Jevška smo tudi povprašali, ali je kaj resnice v govoricah, o katerih je poročal Vestnik, da bi utegnil na lokalnih volitvah ponovno kandidirati za murskosoboškega župana in bi torej zapustil ministrsko mesto. “SD ima v Murski Soboti dobrega kandidata za župana Damjana Anželja, ki ga sto odstotno podpiram,” je odgovoril.

Nekateri naši sogovorniki iz SD ne izključujejo možnosti, da bi za podpredsednika stranke s pisno podporo vsaj tretjine delegatov na kongresu kandidiral tudi vodja poslanske skupine Jani Prednik. Tega so sicer na terenu množično evidentirali za kandidata za predsednika stranke, a soglasja k tej kandidaturi ni dal. Prednik nam je danes potrdil, da na terenu obstajajo želje, da bi se v soboto potegoval za podpredsednika stranke, vendar končne odločitve o tem še ni sprejel.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje