Pomlad je čas, ko v naših gozdovih zapoje divji petelin

Slovenija 21. Mar 202211:59 > 12:24 0 komentarjev
divji petelin, gozdna kura
LIFE-IP NATURA.S

21. marca, na mednarodni dan gozdov, projekt LIFE-IP NATURA začenja akcijo ozaveščanja o največji gozdni kuri pri nas – divjem petelinu. Njegova prisotnost nakazuje na dobro ohranjenost gozdov. V preteklosti je poseljeval večino Slovenije, celo ljubljanski Rožnik, njegova številčnost pa je zaradi različnih motenj v njegovem življenjskem prostoru vsako leto manjša.

LIFE-IP NATURA.SI, projekt v sklopu Nature 2000, je letošnji mednarodni dan gozdov izkoristila za boljše poznavanje in razumevanje vloge divjega petelina, največje gozdne kure pri nas. “Ta izjemna živalska vrsta Nature 2000 je pokazatelj dobro ohranjenih gozdov,” so zapisali v sporočilu za javnost.

divji petelin, gozdna kura
LIFE-IP NATURA.SI

V slabo ohranjenih gozdovih ne more preživeti, saj je zelo občutljiv za motnje v življenjskem prostoru. Pri popisu rastišč divjega petelina na območju Kamniško-Savinjskih Alp in Grintovca so bile motnje zaznane na skoraj treh četrtinah rastišč, le pri 18 odstotkih aktivnih rastišč teh niso zabeležili. Več kot polovico motenj pomenijo aktivnosti rekreacije in turizma, dve petini pa aktivnosti gozdarstva in lova.

Če na divjega petelina naletimo spomladi, lahko opazujemo njegovo petje in ples, s katerim v paritveni sezoni privablja samice. Nekoč je divji petelin poseljeval večino Slovenije, opaziti ga je bilo mogoče celo med sprehodom na Rožnik. Od 60. let populacija divjega petelina v Sloveniji upada.

Z namenom boljšega poznavanja in razumevanja vloge divjega petelina bodo zato sodelavci Zavoda za gozdove Slovenije v sodelovanju s partnerji projekta LIFE-IP NATURA.SI vzpostavili prvi tematski poligon za otroke Ples divjega petelina. “Varstvo narave želimo približati najmlajšim, da bodo tudi prihodnje generacije ohranjale naravno dediščino tako dobro kot tiste pred nami,” so sporočili predstavniki projekta.

divji petelin, gozdna kura
LIFE-IP NATURA.SI

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!