Ponoči nekatere reke še dodatno narasle. Kje je nevarnost razlivanja?

Slovenija 26. Jul 202310:23 0 komentarjev
Narasla Gradaščica
ARSO vode/TWITTER

Ponoči so nekatere reke zlasti na severovzhodu še dodatno narasle, a na agenciji za okolje pravijo, da večjih težav ni in da se bo stanje danes izboljševalo. Neobičajno velik pritok ima reka Sava, Dravinja in Pesnica pa se boste še razlivali na izpostavljenih območjih.

Reke so zlasti na severovzhodu države ponoči še nekoliko narasle, vendar zadnji nalivi niso bili tako intenzivni, da bi poslabšali razmere tako kot v prejšnjih dneh, pravijo na Agenciji za okolje Republike Slovenije (Arso).

Dravinja, Pesnica in Hudinja so še nekoliko narasle in so se razlivale tudi zjutraj, a večjih težav ni. Na agenciji pa opažajo, da ima velik pretok Sava. Take razmere so bolj običajne za jesenski čas, ne pa za poletje, je povedal hidrolog Arsa Andrej Golob.

Reke v porečju Krke in Vipave ter Ljubljanica imajo srednje pretoke in se počasi povečujejo. Počasi naraščajo tudi reke na Notranjskem, v zgornjem Pokolpju in v slovenski Istri, a je njihova vodnatost še vedno mala, pa so na Arsu zapisali v današnjem hidrološkem poročilu.

Katere reke bodo še naraščale?

Vodnatost rek se bo po njihovih navedbah danes v večjem delu države zmanjševala. Reke v severni in severovzhodni Sloveniji bodo še ohranile velike pretoke, Pesnica in Dravinja se bosta še razlivali na izpostavljenih območjih. Zmerno bodo naraščale reke v porečju Krke in Vipave ter Ljubljanica. Njihova vodnatost bo srednja. Pretoki rek v zgornjem Posočju in v slovenski Istri ter na Notranjskem bodo ustaljeni.

Ob krajevnih nevihtah lahko popoldne in zvečer hitreje narastejo posamezni manjši vodotoki in hudourniki, večja verjetnost za ta pojav pa bo v zahodni polovici države. Vodnatost rek se bo v četrtek in petek povsod zmanjševala. Reke na severovzhodu in Sava v spodnjem toku bodo še ohranjale veliko vodnatost, drugje pa bo vodnatost rek srednja ter na jugu države mala.

Jutranja temperatura večine rek je bila med osem in 20 stopinj Celzija. Morje ob slovenski obali pa ima 27 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!