Še zadnji pas neviht zapušča Slovenijo, prihajajo suhi dnevi

Slovenija 06. Avg 202311:15 > 21:32 0 komentarjev
NEVIHTA
PROFIMEDIA

Slovenijo so zajele nevihte, ki so se pojavljale tudi nad najbolj prizadetimi območji, Agencija RS za okolje (Arso) je pred tem izdala tudi oranžno opozorilo. Zvečer pa spodbudno obvestilo Arsa – še zadnji pas padavin zapušča državo, teden, ki je pred nami, pa bo sončen in suh.

Po dopoldanskem zatišju je Slovenijo zgodaj popoldne od severozahoda dosegla nevihtna linija z lokalnimi kratkotrajnimi nalivi ter močnejšimi sunki vetra severnih in zahodnih smeri.

Z agencije za okolje so sporočili, da je na območju Polhograjskega hribovja nastala močnejša nevihtna celica, ki se je nato premaknila nad Horjul in Brezovico. Potovala je proti vzhodu-jugovzhodu, nad Ljubljansko barje, za njo pa je hitro nastala nova, ki je poleg Polhograjcev zajela tudi območje Poljanske doline in Žirov. Tudi ta celica je kasneje zajela območje južno od Ljubljane.

Stacionarna nevihta je nastala v Breginjskem kotu. Postaja Breginj je v pol ure zabeležila kar 39 litrov padavin na kvadratni meter, v eni uri je padlo 48 litrov na kvadratni meter.

Kasneje je stacionarna nevihta zajela območje Nanosa, kjer se je po opozorilih Arsa obnavljala kar dve uri. “Nevihte so se iznad Italije razširile nad Tolminsko in Šentviško planoto”, so še zapisali. Močnejša nevihta je bila tudi v bližini Kungote.

Pozno popoldne so opozorili še na močno nevihto na širšem območju Goriške, Vipavske doline in Krasa. Nevihtna linija pa je zajela tudi Slovensko Istro, ob morju so jo spremljali močnejši sunki severnega vetra.

Proti večeru je grmelo in močno deževalo tudi na prizadetih območjih na Koroškem. Po 20. uri pa je pas neviht v skladu z napovedmi Arsa začel slabeti.

Kot so na agenciji za okolje zvečer zapisali na Facebooku, zadnji pas padavin počasi, a vztrajno zapušča naše kraje. Objavili so tudi fotografijo mavrice in dodali: “Po vseh dogodkih, ki smo jim bili in smo jim še priča v teh dneh, nam narava zna pričarati tudi prijetnejše prizore na nebu. Naj nam to vliva optimizma za začetek novega delovnega tedna.”

Ta bo po napovedih vremenoslovcev vremensko zelo ugoden, v ponedeljek je sicer še možnih nekaj kratkotrajnih ploh ali neviht, nato pa sledijo suhi in vse toplejši dnevi z veliko sonca. Temperature se bodo v drugi polovici tedna znova približale 30 stopinjam Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!