Popolna zmeda: v Ljubljani stojnice zaprli, v Mariboru so jih danes odprli

Slovenija 10. Dec 202114:34 > 19:11 4 komentarji
Stojnice, Trg Leona Štuklja Maribor
Sobotainfo/BOBO

Medtem ko so inšpektorji včeraj na ljubljanski tržnici zaprli stojnice, ki so prodajale hrano in pijačo, so v Mariboru na Trgu Leona Štuklja danes stojnice s kuhanim vinom, a brez hrane, ponovno odprli. V čem je razlika med Mariborom in Ljubljano? Neuradno imajo v Mariboru zagotovila, da je obratovanje stojnic v središču mesta skladno z vladnimi pravili. Danes je stojnice na mariborskem trgu obiskala tudi inšpekcija, ki nepravilnosti ni ugotovila, zato te ostajajo odprte.

Zadnji vladni odlok določa, da obratovanje stojnic na prazničnih sejmih, ki med drugim ponujajo kuhano vino in hrano, ni dovoljeno. V Ljubljani so v sredo to vladno odločitev zaobšli, saj so stojnice uvrstili pod dejavnost ljubljanske tržnice in tržnične prodaje, ki pa je še vedno dovoljena. Najemnike, ki so čez dan odprli stojnice, je še isti večer obiskalo več inšpektorjev finančne uprave (Furs). Opozorili so jih, da kršijo odlok, in napovedali, da se bodo vrnili. V četrtek proti večeru so se inšpektorji res vrnili in stojnice zaprli.

V Mariboru na Trgu Leona Štuklja od danes spet kuhano vino

Da je zmeda popolna, kaže tudi stanje v Mariboru. Tam stojnice, ki prodajajo pijačo, tudi kuhano vino, ne pa hrane, na Grajskem trgu normalno obratujejo. Pijačo na trgu prodajajo gostinci, ki imajo v bližini tudi lokal. So pa v soboto, po zadnji vladni odločitvi, stojnice zaprli gostinci na Trgu Leona Štuklja, že danes pa so jih tam ponovno odprli. 

Boštjan Protner, lastnik vinske hiše Joannes Protner iz Malečnika, ki je stregel gostom na trgu, je še včeraj za Večer dejal, da čakajo, kaj bo v Ljubljani in kaj bodo rekli inšpektorji. Na ljubljanski tržnici so jih včeraj inšpektorji zaprli.

Na Trgu Leona Štuklja v Mariboru pa so stojnice danes ponovno odprli: strankam, ki sedijo, ponujajo pijačo, hrane pa ne, so pa to gostinci, ki na trgu nimajo lokala. Dostop do stojnic je dovoljen le tistim, ki izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Popoldne so gostince na trgu že obiskali inšpektorji, ki nepravilnosti niso našli, hišice pa ostajajo odprte, nam je potrdil Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor.

Kot smo izvedeli, naj bi imeli v Mariboru neuradno zagotovilo ministrstva za gospodarstvo, da je obratovanje stojnic skladno z vladnimi odloki, ni pa nobenega zagotovila, da tako pravila interpretirajo tudi pristojne inšpekcije. V vsakem primeru pa mariborski Zavod za turizem pravi, da bodo, če se bodo inšpekcije odločile za zaprtje, to spoštovali. Pristojni v Mariboru pravijo, da gostinci na Trgu Leona Štuklja izpolnjujejo tehnične zahteve, ki jih predvideva zakon o gostinstvu.

Stojnice, Trg Leona Štuklja Maribor Stojnice, Trg Leona Štuklja Maribor
Sobotainfo/BOBO
Stojnice, Trg Leona Štuklja Maribor Stojnice, Trg Leona Štuklja Maribor
Sobotainfo/BOBO
Stojnice, Trg Leona Štuklja Maribor Stojnice, Trg Leona Štuklja Maribor
Sobotainfo/BOBO
Stojnice, Trg Leona Štuklja Maribor Stojnice, Trg Leona Štuklja Maribor
Sobotainfo/BOBO
Stojnice, Trg Leona Štuklja Maribor Stojnice, Trg Leona Štuklja Maribor
Sobotainfo/BOBO

Po pisanju Mariborinfo so na Zavodu za turizem Maribor na ministrstvo za gospodarstvo naslovili vprašanje o poenotenju meril, saj zavod v “okviru sodelovanja z gostinci na Trgu Leona Štuklja ne organizira sejma ali tržnice, ampak ureja rabo javne površine in infrastrukturo ter slednje da v najem ponudnikom”. Na uradno pojasnilo ministrstva pa po poročanju medija še čakajo. Pri tem v Mariboru dodajajo, da kot eden ključnih soorganizatorjev prazničnih vsebin Čarobnega Maribora vseskozi poudarjajo, da sta zdravje in varnost obiskovalcev in izvajalcev vsebin na prvem mestu.

“Verjamemo, da smo to slednje udejanjali tudi z načinom organizacije gostinske dejavnosti na Trgu Leona Štuklja. Kljub temu odločitev vlade in inšpekcije spoštujemo, a si na drugi strani želimo, da bi ukrepi upoštevali specifične okoliščine posameznih prizorišč in načinov izvajanja gostinske dejavnosti,” so za Mariborinfo še povedali v Zavodu za turizem Maribor.

Na zmedo opozoril tudi ljubljanski župan Janković

Do vladne odločitve je bil že ob sprejetju kritičen tudi ljubljanski župan Zoran Janković. “Lokal, ki nima notranje kuhinje, mora biti zaprt, čeprav je upošteval pogoj PCT, drugi, ki pa ima notranjo kuhinjo, pa lahko obratuje,” je povedal. In dodal: “Kdor razume, razume. Ne razumem, a če je ukaz tak, bomo ubogali. Hišice bomo zaklenili in čakali na spremembo.” Kljub temu so se na ljubljanski občini nato odločili, da bodo vladni odlok zaobšli in stojnice vključili pod redno tržnično dejavnost.

stojnice
N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje