“Popravljamo krivice, ki jih je nevladnikom povzročila prejšnja vlada”

Slovenija 18. Jul 202216:02 > 19. Jul 2022 07:25
Nevladne organizacije na Metelkovi 6
Borut Živulović/BOBO

Jutri bodo predstavniki nevladnikov in službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) dorekli rešitev, s katero bo civilna družba vendarle prejela (del) sredstev, ki jih ji je nekdanji minister Zvone Černač lani jeseni odrekel. "S tem želimo popraviti krivice, ki jih je prejšnja vlada povzročila nevladnim organizacijam," je dejal državni sekretar Marko Koprivc.

Od nekaj več kot 30 milijonov evrov sredstev, ki so jih v okviru Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (EGP) Sloveniji za obdobje 2014-2022 namenile Norveška, Islandija in Lihtenštajn, je približno deset odstotkov namenjenih civilni družbi. Nevladne organizacije (NVO) so v času prejšnje vlade opozarjale, da postopki razdeljevanja tega denarja niso potekali ustrezno. Med drugim so izpostavljale, da je tedanji minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvone Černač v razpise samovoljno vnašal diskriminatorne pogoje in s tem izključeval sodelovanje nevladnih organizacij. Zapletlo se je tudi z razdelitvijo zadnjega paketa sredstev, ko so nevladniki povsem izviseli.

“Mehanizem teh donacij je takšen, da države donatorice malo manj kot deset odstotkov pridržijo do približno dve leti pred iztekom finančnega obdobja in takrat glede na potrebe po dogovoru z državo prejemnico razporedijo preostali denar,” pojasnjuje direktor CNVOS Goran Forbici. “Načelni dogovor že pred nastopom prejšnje vlade je bil, da se ta denar razporedi tudi v Sklad za civilno družbo. Od teh dveh milijonov evrov naj bi nevladniki dobili tretjino. Černač ni želel pristati na to, tako da je bila lani jeseni sprejeta odločitev, da NVO iz te rezerve ne dobijo ničesar,” še pravi Forbici.

Po njegovih besedah od 14 držav, ki so prejemnice sredstev omenjenih skladov, le še Ciper in Latvija – poleg Slovenije – sredstev nista razporedila v sklad za NVO. Države donatorice sicer spodbujanju močne civilne družbe namenjajo posebno pozornost, zaradi česar so tudi ustanovile Sklad za civilno družbo.

“Norvežani financirajo nekaj, česar naša vlada ne”

Na SVRK so zdaj, kot kaže, našli način, s katerim bodo sanirali poteze prejšnjega ministra. Kot pravi Igor Isajlovič iz kabineta ministra, so v prejšnjem finančnem mehanizmu ostala neporabljena sredstva, za katera so se z donatoricami dogovorili, da se namenijo v sklad za civilno družbo. Nevladnim organizacijam bodo tako namenili 500 tisoč evrov. “Menimo, da gre za odlično rešitev, glede na to, da je bil sektor nevladnih organizacij v prejšnjem mandatu nekoliko zapostavljen,” je dejal Isajlovič. Da sredstva po poteku obdobja finančnega mehanizma ostanejo neporabljena, sicer ni nič nenavadnega, je še pojasnil in dodal, da jih bodo usmerili nekam, kjer bodo smiselno porabljena. Razpis bo namenjen NVO, ki delujejo na področju krepitve demokracije, pravne države in človekovih pravic.

Forbicija takšen razplet veseli, ob tem pa dodaja, da je bilo zanj ob politični volji potrebne tudi nekaj sreče, da je ta denar ostal neporabljen. “Novo vodstvo je bilo takoj, ko se je izkazalo, kaj se je dogajalo v minulem mandatu, pripravljeno sanirati posledice. Takoj ko so izvedeli, da obstaja rezerva, so bili sredstva pripravljeni nameniti NVO.”

Nevladnikom bo ta denar prišel zelo prav, še poudarja Forbici. “Norvežani financirajo nekaj, česar naša vlada ne: delo na področju pravne države, demokracije in človekovih pravic. V zadnjih desetih letih je to eden od redkih virov sredstev za slovenske organizacije, ki delujejo na tem področju. Čeprav se pol milijona zdi skromna vsota, za nevladnike to pomeni veliko.”

Potem ko bo SVRK sredstva vrnil donatorkam, ga bodo te prenesle v Sklad za civilno družbo, s katerim upravlja CNVOS. Oktobra bodo po Forbicijevih besedah predvidoma izvedli razpis. Sredstva bodo organizacije morale porabiti do sredine leta 2023.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.