“Poskusi, da se na levi oblikuje še kakšna lista, kažejo na šibkost koalicije”

Evropske Volitve 08. Maj 202414:32 2 komentarja

V stranki SDS so predstavili program, s katerim se podajajo na evropske volitve. Izluščili so šest vrednot: zaščito evropskega načina življenja, varovanje zunanjih meja pred nezakonitimi migracijami, pa tudi konkurenčnost evropskega trga, višjo nataliteto, demokratičnost in širjenje EU. Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da na evropskih volitvah računajo na zmago in čim večje število mandatov, ni pa napovedal, koliko je to. "Krčeviti poskusi, da se na levi strani oblikuje še kakšna lista, kažejo na šibkost strank koalicije," je še ocenil Janša.

Stranka SDS je na novinarski konferenci predstavila volilni program za evropske volitve Preudarno za Slovenijo v Evropi.

Evropska poslanka in nosilka kandidatne liste SDS Romana Tomc je med šestimi vrednotami, za katere se bodo v stranki zavzemali v volilni kampanji, kot prvo izpostavila zavzemanje za zaščito evropskega življenja. “Evropski način življenja je zgrajen na temeljih miru, varnosti in solidarnosti. Kdor pride k nam, se mora prilagoditi našemu načinu življenja, in ne obratno,” je zatrdila Tomc.

Evropo želijo narediti varno, v kateri ne bo prostora za terorizem in kriminal, kar pomeni, da želijo zunanje meje zavarovati pred nezakonitimi migracijami, je poudarila. Želijo si tudi energetsko in prehrambno varno Evropo. “Na visoko mesto postavljamo varnost starejših in njihovo dostojno življenje. Naša zaveza njim je, da bomo poskrbeli zanje,” je dejala Tomc.

Zagotovila je tudi, da bodo preudarno delali za razvito Slovenijo v Evropi, kar pomeni, da se bodo zavzemali za visoko konkurenčnost evropskega trga, varovanje okolja in spodbujanje kmetijstva. “Zavedamo se, da brez kmeta ni hrane in ni življenja,” je poudarila.

Tomc je še dejala, da se v stranki zavedajo prenizke natalitete, kar je ovira za razvoj Slovenije, pa tudi Evrope. “Zato bomo podpirali družine in spodbujali enakopravnost med spoloma,” je dejala.

Zavzemali se bodo tudi za grajenje Evrope, v kateri bodo odločali na volitvah demokratično izvoljeni predstavniki ljudstva. Poleg tega je Tomc izpostavila, da se bodo zavzemali za širitev EU.

“Zadnje desetletje nas je naučilo, da se v primeru, če se ne širi Evropska unija, širijo drugi in širijo se tisti, ki nas ponavadi ogrožajo. Zato bomo gradili Evropo, kot so jo sanjali naši ustanovni očetje Unije, kot prostor miru, blaginje in varnosti za vse njene suverene narode,” je dejala Tomc.

Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da na evropskih volitvah računajo na zmago in čim večje število mandatov, ni pa napovedal, koliko je to. Pojasnil je, da je preudarnost ključno izhodišče stranke SDS v kampanji pred evropskimi volitvami, saj so ravno to najbolj pogrešali v zadnjih desetih letih pri oblikovanju politike EU. “Potrebujemo preudarno politiko zelenega prehoda in preudarno politiko migracij, še posebej potrebujemo preudarnost pri ločevanju med legalnimi in nelegalnimi migracijami,” je dejal Janša.

Ocenil je še, da oblikovanje list na levi kaže na šibkost strank koalicije. “Balon, ki se je napihnil na državnozborskih volitvah zaradi različnih razlogov, se je po tistem, ko je bil soočen z realnimi problemi, preprosto razpočil in zdaj se iščejo zasilne rešitve,” je zatrdil. Dodal je, da so vrata SDS pri predlaganju naslednjega evropskega komisarja Slovenije “še vedno odprta”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje